Προϋπολογισμός: Ακροβατεί η κυβέρνηση για τις συντάξεις

Προϋπολογισμός: Ακροβατεί η κυβέρνηση για τις συντάξεις

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:04 Δημιουργία 01/10/18, 07:45
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Την ώρα που η Moody’s απειλεί ευθέως με υποβάθμιση την ελληνική οικονομία, εάν δεν εφαρμοστεί το συμφωνημένο μέτρο των περικοπών στις συντάξεις, η κυβέρνηση ακροβατεί, θέτοντας σε κίνδυνο την αξιοπιστία και προσπάθεια της χώρας να επιστρέψει στην «κανονικότητα».

Δύο βασικά σενάρια- για συντάξεις και αντίμετρα- θα περιλαμβάνει το προσχέδιο του προϋπολογισμού, που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή, όπως επιβεβαίωσε σε συνέντευξή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Το πιθανότερο είναι ότι θα περιλαμβάνει διαφορετικά σενάρια. «Υπάρχει από την β ’αξιολόγηση ένα ψηφισμένο μέτρο για την 1/1/2019 το οποίο ακόμα από την ελληνική Βουλή δεν έχει ακυρωθεί καθώς γίνονται διαβουλεύσεις για την ΕΕ. Στο προσχέδιο θα αποτυπώνεται με μεγάλη σαφήνεια η πρόθεση της κυβέρνησης να μην εφαρμόσει το μέτρο, καθώς θεωρούμε ότι δεν υπάρχει αναγκαιότητα», τόνισε ο ίδιος.

Επ’ αυτού εξήγησε: «Θα έχει δημοσιονομικά σενάρια: θα παρουσιάζει ένα σενάριο με πιθανή εφαρμογή των μέτρων και των αντιμέτρων για να δείξει ότι αυτό δεν επηρεάζει το στόχο του Πρωτογενούς Πλεονάσματος και θα υπάρχει και η βούληση της κυβέρνησης- η οποία είναι γνωστή- και έχει να κάνει με ένα σενάριο που λέει ότι δεν θα υπάρχει περικοπή των συντάξεων, θα υπάρχει η υλοποίηση των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ που θα αξιοποιηθεί για το λόγο αυτό ο δημοσιονομικός χώρος που δημιουργείται».

Η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα πείσει τους δανειστές να μην περικοπούν οι συντάξεις, καθώς η πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα 4% και το 2019, ο περιορισμός των παροχών κατά περίπου 1 δισ. ευρώ και οι αισιόδοξες προβλέψεις για την ανάπτυξη είναι τα επιχειρήματα της κυβέρνησης.

Ρυθμό ανάπτυξης 2,4% με 2,5%, πρωτογενές πλεόνασμα 4,2%-4,3% του ΑΕΠ και έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις 1,2 δισ. ευρώ που θα συμπληρώσουν το «μαξιλάρι» των διαθεσίμων προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός για το 2019.

Αυτό που αναφέρουν κυβερνητικές πηγές είναι ότι το φετινό πλεόνασμα, με βάση τα έως τώρα στοιχεία, κινείται στα επίπεδα του 4% κι ενδεχομένως να τα ξεπεράσει (προς το 4,2%), δημιουργώντας έτσι δημοσιονομικό χώρο που μπορεί να καλύψει όχι μόνο τα αναδρομικά για ένστολους, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς, αλλά κι ένα μικρό μέρισμα.

Συγκεκριμένα, αν επιβεβαιωθούν αυτές οι εκτιμήσεις, δημιουργείται χώρος περίπου 1,2 δις ευρώ, από τον οποίο θα καλυφθούν τα αναδρομικά που υπολογίζονται σε περίπου 900 εκατ. ευρώ, καθώς κι ένα εφάπαξ επίδομα ως 200 εκατ. ευρώ για «ευαίσθητες» κοινωνικές ομάδες. Σημειώνεται, ότι ο δημοσιονομικός χώρος δεν μπορεί να εξαντλείται, καθώς πρέπει να υπάρχει ένα «μαξιλάρι» ασφαλείας περίπου 100 εκατ. ευρώ.

H Ελλάδα θα καταθέσει στις 15 Οκτωβρίου τον προϋπολογισμό στην Κομισιόν, όπως ισχύει για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης και ακολούθως η Κομισιόν για όλες τις χώρες θα κάνει παρατηρήσεις, σκέψεις, διορθώσεις, τις οποίες θα στείλει πίσω σε ένα εύλογο διάστημα και ανάλογα με τις παρατηρήσεις η ελληνική κυβέρνηση είναι αυτή που αποφασίζει την κατάθεση του σχεδίου του προϋπολογισμού μέχρι τις 20 Νοέμβρη.

Αν σου άρεσε κάνε