«Παράθυρο» Σεντένο για μη περικοπή στις συντάξεις

«Παράθυρο» Σεντένο για μη περικοπή στις συντάξεις

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 20:55 Δημιουργία 01/10/18, 20:30

«Νεύμα» για τη μη περικοπή των συντάξεων έκανε τη Δευτέρα ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε μετά από τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο.

«Δεν είναι διαρθρωτικό μέτρο η μείωση των συντάξεων καθώς το ασφαλιστικό σύστημα είναι βιώσιμο. Ήταν ένα δημοσιονομικό μέτρο», δήλωσε ο Πορτογάλος αξιωματούχος.

Ξέρουμε επίσης πως η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας είναι πολύ καλύτερη σήμερα απ' ό,τι ήταν πριν από 18 μήνες, όταν και ετέθη ο δημοσιονομικός στόχος. Επομένως, αυτό που έχει σημασία τώρα είναι η Ελλάδα να συνεχίσει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Αυτό θα φέρει την Ελλάδα στο πλάνο που έχουμε κατασταλάξει και αυτό είναι το σημαντικό».

Αναφερόμενος ειδικά για τις συντάξεις, ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε πως «υπάρχουν συζητήσεις για τα συγκεκριμένα μέτρα και για αυτό έχουμε δύο σενάρια πάνω στο τραπέζι. Ωστόσο, περιμένουμε πως η Ελλάδα θα πιάσει τους στόχους της» πρόσθεσε.

.Από την πλευρά, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν, Πιερ Μοσκοβισί, δήλωσε πως μετά τις 15 Οκτωβρίου θα εξετάσουμε τις προτάσεις της Ελλάδας, μεταξύ αυτών και την αναγκαιότητα να εφαρμοστεί η περικοπή των συντάξεων. Έχουμε τη γνώμη ότι η χώρα είναι στο σωστό δρόμο να για να πετύχει τους στόχους φέτος και του χρόνου. Θα γίνει συζήτηση για τα μέτρα που θα εφαρμοστούν ή όχι.

Ερωτηθείς για την Ελλάδα, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότης (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, σχολίασε ότι είναι «θετικό το ότι η χώρα κατέθεσε δυο σενάρια για τις συντάξεις. Ήταν καλό να έχουμε δυο πιθανότητες και να δούμε πιο θα είναι το αποτέλεσμα.».

Αν σου άρεσε κάνε