Σταϊκούρας: Η Ελλάδα εκτός αγορών και εντός μνημονίου

Σταϊκούρας: Η Ελλάδα εκτός αγορών και εντός μνημονίου

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 21:03 Δημιουργία 01/10/18, 20:58

Νέες βολές κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε τη Δευτέρα ο Χρήστος Σταϊκούρας, σε ανακοίνωση με την οποία ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ σχολιάζει το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2019 που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή.

Όπως υποστηρίζει ο κ. Σταϊκούρας, «τα μέτρα λιτότητας εξακολουθούν να υφίστανται, οι δημοσιονομικοί στόχοι παραμένουν υψηλοί, η υπερφορολόγηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων συνεχίζεται, το κράτος μεγεθύνεται, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου δεν αποπληρώνονται, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, κάθε χρόνο, συρρικνώνεται και υποεκτελείται».

«Το αποτέλεσμα είναι ο ρυθμός ανάπτυξης να παραμένει αναιμικός και κατώτερος των αρχικών εκτιμήσεων. Οι προβλέψεις για τις επενδύσεις αναθεωρούνται προς το δυσμενέστερο, το δημόσιο χρέος αυξάνεται και το ιδιωτικό χρέος, μήνα με τον μήνα, διογκώνεται.

Ταυτόχρονα, η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας έχει υποχωρήσει, το οικονομικό κλίμα επιδεινώνεται τους τελευταίους μήνες, οι θεσμοί διακυβέρνησης υποβαθμίζονται, η οικονομική ελευθερία μειώνεται δραστικά, οι καταθέσεις των ιδιωτών δεν επιστρέφουν ουσιαστικά στο τραπεζικό σύστημα, οι κεφαλαιακοί περιορισμοί δεν έχουν ακόμη πλήρως αρθεί, η χώρα δεν συμμετέχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και το κόστος δανεισμού παραμένει υψηλό και ιδιαίτερα ευμετάβλητο» προσθέτει το στέλεχος της ΝΔ

Συνεχίζοντας, αναφέρει πως «συνεπώς, η Ελλάδα είναι τυπικά εκτός προγράμματος, αλλά βρίσκεται εκτός αγορών και ουσιαστικά εντός μνημονίου. Οι όποιες επεκτατικές δημοσιονομικές παρεμβάσεις είναι -όπως αναφέρει και το προσχέδιο- “προτιθέμενες”, τελούν δηλαδή υπό την έγκριση των θεσμών, ενώ είναι και αποσπασματικές, αφού δεν εντάσσονται σε μία συνολική οικονομική πρόταση, όπως αυτή που έχει καταθέσει η Νέα Δημοκρατία η οποία στοχεύει σε υψηλή και διατηρήσιμη ανάπτυξη, στη δημιουργία πολλών και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας και στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Με δυο λόγια, το προσχέδιο του εν λόγω Προϋπολογισμού, είναι το κύκνειο άσμα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Σφραγίζει το τέλος του τετραετούς κύκλου της αυταπάτης, της ανευθυνότητας, του τυχοδιωκτισμού της αναποτελεσματικότητας και των ιδεοληψιών μιας κυβέρνησης που κόστισε πανάκριβα στη χώρα και τους πολίτες της, και ειδικά στα ασθενέστερα εισοδηματικά στρώματα.

Ευτυχώς σφραγίζει όμως και την απαρχή ενός νέου κύκλου ευθύνης, ρεαλισμού και σοβαρότητας που θα σηματοδοτήσει η διακυβέρνηση από τη Νέα Δημοκρατία», υπογραμμίζει ο κ. Σταϊκούρας.

Αν σου άρεσε κάνε