Μήνυμα Καραμούζη για δημοσιονομική πειθαρχία και φιλικό περιβάλλον για επενδύσεις

Μήνυμα Καραμούζη για δημοσιονομική πειθαρχία και φιλικό περιβάλλον για επενδύσεις

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 16:26 Δημιουργία 02/10/18, 16:06

Μήνυμα για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και της δημιουργίας ενός φιλικού περιβάλλοντος προς τις επενδύσεις έστειλε ο πρόεδρος της Eurobank και της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Νικόλαος Καραμούζης, μιλώντας στην ετήσια Γενική Συνέλευση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Χρηματιστηρίων WFE, που πραγματοποιείται στην Αθήνα και φιλοξενείται από το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το τέλος του προγράμματος προσαρμογής δεν πρέπει να οδηγήσει σε δημοσιονομική χαλαρότητα, αλλά στη δημοσιονομική πειθαρχία και σταθερότητα.

Όπως σημείωσε ο κ. Καραμούζης, η χώρα δεν πρέπει να υποβαθμίσει τις φιλικές προς την ανάπτυξη μεταρρυθμίσεις. «Μία τέτοια προσέγγιση θα υπονόμευε σοβαρά την εύθραυστη αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη της αγοράς. Αντίθετα, η Ελλάδα θα πρέπει να επιταχύνει την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων φιλικών προς την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, διατηρώντας παράλληλα τη μακροοικονομική σταθερότητα και την οικονομική συγκυρία», τόνισε.

Όσον αφορά τις βασικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την τόνωση της ανάπτυξης, της εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας της αγοράς, ο κ. Καραμούζης μίλησε για τον εκσυγχρονισμό της αναποτελεσματικής και γραφειοκρατικής δημόσιας διοίκησης, τη δημιουργία ενός πολύ ελκυστικού και φιλικού επιχειρηματικού και επενδυτικού πλαισίου, τον περιορισμό της μη βιώσιμης υπερβολικής φορολογίας, που «σκοτώνει» την οικονομία, καθώς και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Ο κ. Καραμούζης τόνισε στους εκπροσώπους των διεθνών χρηματιστηρίων ότι η Ελλάδα σήμερα έχει ορισμένα βασικά ελκυστικά επενδυτικά χαρακτηριστικά, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι είναι μία σταθερή, ειρηνική, ασφαλής και δημοκρατική χώρα, ένα «νησί» σταθερότητας στην περιοχή. «Είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΟΗΕ, του ΟΟΣΑ και του ΝΑΤΟ και βρίσκεται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, ενώ ως μέλος της Ευρωζώνης προσφέρει τα πλεονεκτήματα της νομισματικής σταθερότητας και σταθερότητας των τιμών», σημείωσε.

Τέλος, σύμφωνα με τον ίδιο, σήμερα ορισμένοι τομείς προσφέρουν ισχυρό αναπτυξιακό δυναμικό, όπως ο τουρισμός, η ενέργεια, τα τρόφιμα και η μεταποίηση, η αγροτοβιομηχανία, η ναυτιλία, οι υπηρεσίες υγείας, οι μεταφορές, η εξόρυξη ορυκτών και η διαχείριση των αποβλήτων.

Αν σου άρεσε κάνε