Ο Τσακαλώτος τώρα «συγκρατημένα αισιόδοξος» για τις συντάξεις

Ο Τσακαλώτος τώρα «συγκρατημένα αισιόδοξος» για τις συντάξεις

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 21:24 Δημιουργία 02/10/18, 21:02

Με ήπιο τρόπο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επιχείρησε να προβάλει ξανά τις προθέσεις της κυβέρνησης για τη μη περικοπή συντάξεων από την αρχή του 2019, όπως δήλωσε το βράδυ της Τρίτης ο υπουργός Οικονομικών.

Σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ, ο κ. Τσακαλώτος είπε για τις συντάξεις ότι «είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος δεν θα κοπούν οι συντάξεις»

Αναφερόμενος στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για το «παράθυρο» που αφήνει το προσχέδιο του προϋπολογισμού για τις συντάξεις, ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε πως «δεν έχει δύο σενάρια ο προϋπολογισμός, είναι τεχνικό το ζήτημα».

Συνεχίζοντας και αναφερόμενος στο χθεσινό Eurogroup, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι «το σημαντικό είναι ότι δύο χρόνια η κυβέρνηση δούλεψε για να πειστούν οι θεσμοί, όπως είπε ο κ. Σεντένο το μέτρο δεν είναι διαρθρωτικό. Είναι πολύ ισχυρά τα επιχειρήματά μας. Το ΔΝΤ θα πει τη γνώμη του, αλλά συγκλίνει πια με τις απόψεις τους. Αν και το μέτρο "δικό τους παιδί" αρχίζουν και κατανοούν δεν χρειάζεται το μέτρο» πρόσθεσε.

Δήλωσε ακόμα «έχουμε πολύ καλές πιθανότητες να μην μειωθούν οι συντάξεις αλλά και να κάνουμε κομμάτι των αντιμέτρων το 2019 , κομμάτι το 2020, κομμάτι το 2021 και το 2022».

Ακόμα, τόνισε ότι «ο προϋπολογισμός είναι αξιόπιστος κυρίως για τον λαό, αλλά και απέναντι στους δανειστές και άλλες πλευρές. Υπάρχει τεράστια διαφάνεια και στον προϋπολογισμό και το αναπτυξιακό σχέδιο».

Απαντώντας στις κατηγορίες της ΝΔ, ο υπουργός σημείωσε πως «διαψεύδεται η αντιπολίτευση ότι δεν θα υπήρχαν αντίμετρα. Ήδη ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε το πρώτο πακέτο. Τα αντίμετρα είναι εκ των προτέρων και μόνιμα».

Έξοδος στις αγορές

Σε ερώτηση για πότε η Αθήνα θα επιχειρήσει νέα έξοδο στις αγορές, απάντησε ότι «οι αγορές είναι δύσκολες τους τελευταίους 3 μήνες. Και γι' αυτό είναι θετικό που έχουμε το απόθεμα (μαξιλάρι). Μας νοιάζει πότε θα βγούμε στις αγορές. Το πλεονέκτημα είναι πως η κυβέρνηση θα επιλέξει πότε θα βγει στις αγορές».

Για το Σκοπιανό

Σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε πως «η κυβέρνηση λύνει προβλήματα και αυτό έχει ανταπόκριση στον κόσμο. Η συμφωνία σημαντική, δημιουργεί ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή».

Για τη στάση των ΑΝΕΛ, είπε ότι «θεωρώ πως υπάρχει αλληλεγγύη. Δεν αλλάζεις τους συμμάχους σου όπως σε βολεύει.

«Περάσαμε πάρα πολλά μαζί με τους ΑΝΕΛ όλα αυτά τα χρόνια για να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια, δεν είμαι της άποψης να βρούμε τώρα άλλους συμμάχους. Από την άλλη, αν δεν μπορούν να το αντέξουν, ας πάρουν τις δικές τους αποφάσεις» τόνισε

«Όσο η Θεσσαλονίκη κοιτά προς το Νότο θα χάνει, μόνο όταν κοιτάξει στα Βαλκάνια θα κερδίσει. Εμείς θέλουμε να λύνουμε προβλήματα» ανέφερε επίσης.

Εν όψει των ευρωεκλογών

Μιλώντας για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε ότι «είναι σημαντικό να συζητήσουμε με Πράσινους και Σοσιαλδημοκράτες στην Ευρώπη για να αντιμετωπίσουμε τις περιφερειακές ανισότητες. Οι προοδευτικές δυνάμεις να καταθέσουν προτάσεις που μπορούν να οδηγήσουν την Ευρώπη μπροστά».

Αρνητικός για πρόωρες εκλογές

Σχετικά με τον εάν η κυβέρνηση θα προσφύγει σε πρόωρες κάλπες, απάντησε λακωνικά πως «ο χρόνος είναι μαζί μας άλλοι πανικοβάλλονται. Γιατί να πάμε γρήγορα σε εκλογές;» διερωτήθηκε.

Αν σου άρεσε κάνε