Και πάλι πάνω από τα 3 δισ. ευρώ τα κρατικά φέσια για τον Αύγουστο

Και πάλι πάνω από τα 3 δισ. ευρώ τα κρατικά φέσια για τον Αύγουστο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 20:07 Δημιουργία 03/10/18, 19:38

Την ανιούσα έλαβαν και πάλι οι οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες για τον Αύγουστο, διαμορφωμένες στα 3,036 δισ. ευρώ, από 2,730 δισ. ευρώ που είχαν ανέλθει τον Ιούλιο.

Η αίτια για την αύξηση των φεσιών κατά 300 εκατ. ευρώ εντοπίζεται στις εκκρεμείς επιστροφές φόρων που αυξήθηκαν κατά 272 εκατ., αλλά και στην αδυναμία του «ευρύτερου» δημοσίου και ειδικά των Νοσοκομείων και των Ασφαλιστικών Ταμείων να πληρώσουν, αλλά και να μην δημιουργήσουν νέες «γενιές» από κρατικές οφειλές.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού, έχουν φτάσει από το 3ο δάνειο 7 δισ. ευρώ στους φορείς του «ευρύτερου» δημοσίου, από τα οποία - εν μέρει όμως - έχουν πληρωθεί οι ιδιώτες προμηθευτές, συμβασιούχοι και άλλοι δικαιούχοι (συνταξιούχοι, φορολογούμενοι).

Τα πρωτεία στις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου συνεχίζουν να κρατούν τα Ταμεία, με οφειλές 876 εκατ. ευρώ (από 861 εκατ. τον προηγούμενο μήνα) εκ των οποίων σχεδόν 400 εκατ. ευρώ οφείλει μόνο ο ΕΟΠΥΥ.

Οι οφειλές των ΟΤΑ ανέρχονται στα 255 εκατ. ευρώ, εμφανίζοντας μείωση από τα 261 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο ενώ οι οφειλές των νοσοκομείων αυξήθηκαν στα 396 εκατ. ευρώ από 374 εκατ. τον προηγούμενο μήνα.

Αν σου άρεσε κάνε