BBG: Bad bank για τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών σχεδιάζει η Αθήνα

BBG: Bad bank για τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών σχεδιάζει η Αθήνα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 14:08 Δημιουργία 04/10/18, 13:22

Τη δημιουργία ενός Σχήματος Προστασίας Ενεργητικού (APS) με βάση το οποίο οι τράπεζες θα «ξεφορτωθούν» κάποια από τα προβληματικά δάνεια σε Οχήματα Ειδικού Σκοπού (SPVs), αφαιρώντας τα από τους ισολογισμούς τους, εξετάζει η Αθήνα, επισημαίνει σημερινό δημοσίευμα του Bloomberg, στον απόηχο της χθεσινής «βουτιάς» των τραπεζικών μετοχών, η οποία εξέπεμψε ιδιαίτερα ανησυχητικά μηνύματα στην επενδυτική κοινότητα.

Όπως αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα, επικαλούμενο πηγές με γνώση του θέματος, τα SPVs θα εκδώσουν ομόλογα, κάποια από τα οποία θα συνοδεύονται από κρατικές εγγυήσεις.

Τα ομόλογα θα είναι διαπραγματεύσιμα στη δευτερογενή αγορά, βοηθώντας στην ενίσχυση της ελληνικής αγοράς κόκκινων δανείων, σημείωσαν οι παραπάνω πηγές.

Σύμφωνα μάλιστα με το πρακτορείο, το ΤΧΣ είναι σε συζητήσεις με την Κομισιόν, έτσι ώστε να αντιμετωπίσει πιθανά θέματα «κρατικής βοήθειας», όπως και με τον SSM.

Οι ίδιες πηγές υπογράμμισαν δε ότι το υπό εξέταση σχέδιο εστιάζει στην αξιοποίηση κεφαλαίων από το μαξιλάρι ρευστότητας και ιδιώτες επενδυτές, ώστε να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες περί «κρατικής βοήθειας».

Το πρακτορείο σημειώνει ότι η χθεσινή ανακοίνωση της κυβέρνησης αναφέρει ότι βρίσκεται σε επαφές με το ΤΧΣ και την Ελληνική Ένωση Τραπεζών και προωθεί «συγκεκριμένο σχέδιο δράσεων που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων».

Στέλεχος του ΤΧΣ, πάντως, αρνήθηκε να σχολιάσει το παραπάνω στοιχείο, δηλώνοντας στο πρακτορείο ότι εξετάζει σχέδια και ιδέες με τις ευρωπαϊκές αρχές σε τακτική βάση. Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι δεν έχει γνώση τέτοιων σχεδίων, ενώ εκπρόσωποι της ΤτΕ της Κομισιόν και της ΕΚΤ αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Αν σου άρεσε κάνε