Οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ βάζουν «λουκέτο» στην … «Ελλάδα Α.Ε»

Οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ βάζουν «λουκέτο» στην … «Ελλάδα Α.Ε»

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 11:46 Δημιουργία 11/10/18, 10:07
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Εάν η Ελλάδα, επί των ημερών ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ήταν Ανώνυμος Εταιρεία, θα είχε βάλει λουκέτο.

Ενδεικτική είναι πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σύμφωνα με την οποία, το «περιουσιολόγιο» της χώρας είναι αρνητικό κατά 200 δισ. ευρώ.

Το δημόσιο χρέος και οι λοιπές υποχρεώσεις της έχουν διογκωθεί επί των ημερών της κυβέρνησης Τσίπρα σε τέτοιο βαθμό, που υπερβαίνουν τη δημόσια περιουσία κατά περίπου 200 δισ. ευρώ, γεγονός που μπορεί να επιβραδύνει την ανάκαμψη της οικονομίας μετά την κρίση, όπως προκύπτει από τους υπολογισμούς της Ουάσινγκτον.

Το Ταμείο υπολογίζει πως τα περιουσιακά στοιχεία της Ελλάδας, που περιλαμβάνουν μετοχές, υποδομές, κτήρια, οικόπεδα, δάνεια του κράτους προς τρίτους, είχαν αξία ίση με περίπου το 80% του ΑΕΠ. Το ήμισυ του ενεργητικού της Ελλάδας ήταν μη χρηματοπιστωτικό, που σημαίνει ότι δεν είναι άμεσα ρευστοποιήσιμο σε περίπτωση ανάγκης.

Στον αντίποδα, οι εκκρεμότητες της χώρας – όπως ανεξόφλητα ομόλογα και έντοκα γραμμάτια, πληρωμές προς ιδιώτες και εγγυήσεις του Δημοσίου – ισοδυναμούσαν περίπου με το 190% της οικονομικής δραστηριότητας.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι το «περιουσιολόγιο» σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης ήταν αρνητικό κατά 111% του ΑΕΠ, τοποθετώντας την Ελλάδα στην χειρότερη θέση ανάμεσα στις 69 χώρες, που εξετάστηκαν από τους οικονομολόγους του Ταμείου.

Το «περιουσιολόγιο» είναι σημαντικό για μία χώρα, γιατί διαδραματίζει ισχυρό ρόλο τόσο στον καθορισμό του κόστους δανεισμού όσο και στην ανάκαμψη μετά από περιόδους ύφεσης. Αυτό σημαίνει πως η θέση αδυναμίας, στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα μπορεί να δυσκολέψει την επάνοδο στις αγορές και να καθυστερήσει την αύξηση των δημόσιων δαπανών.

Η Ελλάδα διαφέρει επιπλέον από άλλες χώρες, καθότι το μεγαλύτερο μέρος του χρέους της οφείλεται σε άλλα κράτη της ευρωζώνης και σε θεσμούς.

Το ΔΝΤ δεν προσμετρά στα περιουσιακά στοιχεία φυσικούς πόρους, όπως τον ορυκτό πλούτο. Από την άλλη πλευρά, δεν συνυπολογίζει στις υποχρεώσεις της χώρας τις δαπάνες για συντάξεις δημοσίων υπαλλήλων, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα ετήσια έξοδα στις ανεπτυγμένες χώρες.

Αύξηση της φτώχειας

Η «Πρώτη φορά Αριστερά» έκανε νέα αρνητικά ρεκόρ σε βασικούς δείκτες διαβίωσης. Στο κατά κεφαλήν χρέος η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πρόσθεσε σε κάθε Έλληνα, από το νεογέννητο έως τα προχωρημένα γεράματα, άλλα 750 ευρώ. Πλέον το κατά κεφαλήν χρέος της Κεντρικής Διοίκησης αυξήθηκε από 3.240 ευρώ το 2014 σε 3.300 ευρώ το 2017, που αποτελεί νέο αρνητικό ρεκόρ όλων των εποχών με επέκταση των δόσεων έως το … 2059.

Το ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού που οδηγήθηκε στο όριο φτώχειας διαμορφώθηκε το 2016 στο 37,4%, έναντι 21,4% το 2014, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο.

Εξαίρεση η Ελλάδα

Η Ελλάδα, μάλιστα, είναι η μόνη χώρα της λεγόμενης περιφέρειας της ευρωζώνης που παραμένει σε στενωπό, ενώ χώρες όπως η Ιρλανδία, η Κύπρος και η Πορτογαλία που εξήλθαν των μνημονίων, έχουν σε μεγάλο βαθμό ανακτήσει ή και ξεπεράσει (π.χ. το ΑΕΠ της Ιρλανδίας είναι πια 40% μεγαλύτερο) την απώλεια του ΑΕΠ που σημειώθηκε στη διάρκεια της κρίσης. Η απόκλιση ήταν σημαντική και στη γειτονιά μας, καθώς ενώ στις αρχές του 21ου αιώνα το ΑΕΠ της Ελλάδας ήταν σχεδόν ίσο με το ΑΕΠ όλων των βαλκανικών χωρών και λίγο μικρότερο της Τουρκίας, σήμερα η Ρουμανία βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής και η τουρκική οικονομία είναι 4φορές μεγαλύτερη της ελληνικής.

Αν σου άρεσε κάνε