Δεσμεύονται σε νέους φόρους για να «σώσουν» τις συντάξεις

Δεσμεύονται σε νέους φόρους για να «σώσουν» τις συντάξεις

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:35 Δημιουργία 17/10/18, 08:00
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

To Xrimaonline.gr σε δημοσίευμα της 5ης Σεπτεμβρίου ανέφερε ότι η κυβέρνηση σκόπευε να δεσμευτεί στους δανειστές ότι είτε θα επιβάλλει νέους φόρους είτε θα κόψει δαπάνες, με στόχο να μην περικοπούν οι συντάξεις.

Οι πληροφορίες αυτές επιβεβαιώνονται πλέον από τις Βρυξέλλες.

Η κυβέρνηση στο πλαίσιο της «μάχης» πολιτικής της επιβίωσης έχει προτείνει να δεσμευτεί ότι θα λαμβάνει μέτρα, αν δεν διασφαλίζονται πρωτογενή πλεόνασμα της τάξεως του 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και μεσοσταθμικά στο 2,2% του ΑΕΠ, στη συνέχεια.

Στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2022 που ψηφίσθηκε από τη Βουλή, προβλέπονται παρεμβάσεις περίπου 2,9 δισ. ευρώ ετησίως στο ασφαλιστικό. Δηλαδή, συνολικά παρεμβάσεις 11,6 δισ. ευρώ την τετραετία.

Εάν η κυβέρνηση αποφασίσει με τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών ή όχι την μη περικοπή των συντάξεων, αυτό αυτόματα σημαίνει πως κάθε χρόνο θα αναζητούνται 3 δισ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό.

Συνεπώς, η αύξηση της φορολογίας είναι «μονόδρομος», τουλάχιστον, όπως έχει αποδείξει η κυβέρνηση της «Αριστεράς»...

Υπενθυμίζεται ότι στο προσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή προβλεπόταν:

- Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,56% του ΑΕΠ, ακόμα και χωρίς την περικοπή των συντάξεων και με την εφαρμογή ορισμένων αντίμετρων. Ο προβλεπόμενος δημοσιονομικός χώρος ανέρχεται στα 122 εκατ. ευρώ.

- Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 4,14% του ΑΕΠ με την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις και την υλοποίηση όλων των ψηφισμένων αντίμετρων. Ο προβλεπόμενος δημοσιονομικός χώρος εκτινάσσεται στην περίπτωση αυτή στα 1,223 δισ. ευρώ.

Η αγωνία της κυβέρνησης είναι να πείσει τους θεσμούς ότι θα επιτύχει «ματωμένα»» πλεονάσματα ακόμη και εάν δεν περικόψει τις συντάξεις.

Με μειωμένες συντάξεις, όπως προβλέπει το βασικό σενάριο, προκύπτει πρωτογενές πλεόνασμα 4,14% του ΑΕΠ.

Ενώ αυτό είναι το σενάριο βάσης, παράλληλα, το Προσχέδιο περιλαμβάνει και «έξτρα» κεφάλαιο για τα «προστιθέμενα μέτρα» . Στο σενάριο αυτό, οι συντάξεις δεν κόβονται το 2019 και δίνονται παροχές, ενώ μπαίνει «μαχαίρι» σε άλλες παροχές, οι οποίες έχουν ψηφιστεί για το ερχόμενο έτος (πχ επίδομα στέγασης σε φτωχά νοικοκυριά που έχουν πάρει στεγαστικό δάνειο).

Μόνο αν ανασταλούν οι περικοπές στις συντάξεις, ο προϋπολογισμός επιβαρύνεται κατά 2,065 δισ. ευρώ. Έτσι αν εφαρμοστούν όλα τα μέτρα, τότε το πρωτογενές πλεόνασμα μειώνεται σε 3,56% του ΑΕΠ που, πάντως, είναι πάνω από τον στόχο για πρωτογενές 3,5%.

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού, αν οι συντάξεις δεν περικοπούν, τότε θα περικοπεί το μεγαλύτερο τμήμα των αντίμετρων, που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση, κατά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου.

Eφόσον η κυβέρνηση λάβει τη συγκατάθεση των θεσμών για μη περικοπή των συντάξεων τότε αυτόματα περικόπτεται η επιδότηση ενοικίου από 600 σε 150 εκατομμύρια ευρώ , ενώ και τα οικογενειακά επιδόματα μειώνονται σε 335 εκατ. ευρώ από 1,7 δισ. ευρώ.

Προβλέπεται επίσης η μείωση των εισφορών για νέους εργαζόμενους και η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% μεσοσταθμικά.

Για το καλό σενάριο, το υπουργείο επικαλείται «ικανοποιητικές δημοσιονομικές επιδόσεις των ετών 2015-2018, καθώς και τη βελτίωση των μακροοικονομικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας» που επιτρέπουν τη σταδιακή αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής, με σκοπό την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, την υποστήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης και την αντιμετώπιση, με τρόπο στοχευμένο, χρονίων ελλειμμάτων στον τομέα της κοινωνικής προστασίας.

Αν σου άρεσε κάνε