Πως το κυβερνητικό χάος «σαμποτάρει» την οικονομία

Πως το κυβερνητικό χάος «σαμποτάρει» την οικονομία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 07:16 Δημιουργία 18/10/18, 07:15
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Η παραίτηση του Νίκου Κοτζιά, με αφορμή την αντιπαράθεσή του με τον Πάνο Καμμένο κατά τη διάρκεια του πρόσφατου Υπουργικού Συμβουλίου, προκάλεσε ισχυρούς κλυδωνισμούς στην εγχώρια πολιτική σκηνή, επηρεάζοντας τόσο τη χρηματιστηριακή αγορά όσο και τις αποδόσεις των ομολόγων.

Η πτώση των τιμών των μετοχών στη Λεωφόρο Αθηνών επιταχύνθηκε, μετά την απομάκρυνση του κ. Κοτζιά, με τη συγκυβέρνηση να εμφανίζει εικόνα χάους, η οποία όχι μόνο αποτελεί «τροχοπέδη» στην προσέλκυση επενδύσεων, αλλά τροφοδοτεί και τα ξένα funds, τα οποία σορτάρουν με ένταση αρκετούς τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Ο πολιτικός κίνδυνος δείχνει να έχει επανέλθει, με την αγορά να βλέπει τη σταθερότητα να τίθεται εν αμφιβόλω, χωρίς μάλιστα να έχει ολοκληρωθεί η πρώτη «αξιολόγηση» της ελληνικής οικονομίας κατά τη μεταμνημονιακή περίοδο.

Έως ότου υπάρξει, αν υπάρξει, κάποιου είδους σταθεροποίηση στην κυβέρνηση, η αγορά θα παίζει το σενάριο των πρόωρων εκλογών πολύ πιο έντονα.

Άλλωστε, όπως αρκετοί εγχώριοι αναλυτές έχουν σημειώσει το τελευταίο διάστημα, η αγορά έχει ανάγκη να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών, η οποία έχει πληγεί σοβαρά.

Οι αγορές αποτιμούν το ελληνικό ρίσκο σχεδόν διπλάσιο από το ιταλικό και σχεδόν τριπλάσιο από το πορτογαλικό, όπως αυτό καταγράφεται στο sread των ελληνικών ομολόγων.

Άλλωστε, η αγορά ομολόγων, όπως ξέρουν όλοι οι παράγοντες της οικονομίας, είναι πιο σκληρός κριτής ακόμα και από τον αυστηρό πιστωτή του επίσημου τομέα! Παρακολουθεί πολύ στενά την οικονομική πολιτική και αμέσως ανεβάζει το κόστος δανεισμού, αν θεωρήσει ότι αυξάνονται οι κίνδυνοι ή αποκλείει εντελώς μία χώρα από τον δανεισμό, όπως συνέβη με την Ελλάδα το 2010.

Όμως, τους επενδυτές ανησυχεί το πολιτικό ρίσκο, που αυξάνεται στην χώρα μας , καθώς ουσιαστικά έχουμε εισέλθει σε μία παρατεταμένη περίοδο και το οποίο όχι μόνο θα συνεχίζει να κρατά εκτός αγορών την Ελλάδα, αλλά μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο για νέες αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης.

Αλήθεια ποιος ξένος επενδυτής δεν θα ρευστοποιούσε ελληνικούς τίτλους, όταν η κυβέρνηση προχώρησε σε παγκόσμια «καινοτομία» με την κατάθεση ενός προϋπολογισμού που περιλαμβάνει δύο σενάρια, ένα με τις περικοπές συντάξεων των παλιών συνταξιούχων και ένα χωρίς αυτές.

Και πώς να πείσει τους επενδυτές να επενδύσουν στην Ελλάδα όταν σχεδόν καθημερινά ο κυβερνητικός εταίρος του Τσίπρα, ο Καμμένος, απειλεί να ρίξει την κυβέρνηση με αφορμή τη συμφωνία των Πρεσπών.

Οι ξένοι επενδυτές εκτιμούν ότι ο βασικός κίνδυνος για την ελληνική οικονομία είναι σήμερα η μακρά προεκλογική περίοδος, που είναι όχι μόνο τροχοπέδη για νέες επενδύσεις αλλά και αφορμή για αποεπένδυση από τα ελληνικά assets.

Όπως επιβεβαιώνουν τα υψηλά και ευμετάβλητα επιτόκια και οι μεγάλες επιτοκιακές διαφορές (spreads), η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν δημιούργησε τις προϋποθέσεις για την ασφαλή χρηματοδότηση της χώρας από τις διεθνείς αγορές.

Προϋποθέσεις όπως η κυβερνητική σοβαρότητα και εμπιστοσύνη, η υλοποίηση ενός συνεκτικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων, η έγκαιρη και πιο γενναία ρύθμιση του δημοσίου χρέους, η άρση των κεφαλαιακών περιορισμών, η συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης δεν μπόρεσαν να υλοποιηθούν από τη σημερινή κυβέρνηση.

Αν σου άρεσε κάνε