«Βλάπτουν» την οικονομία, διώχνουν τους επενδυτές

«Βλάπτουν» την οικονομία, διώχνουν τους επενδυτές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:13 Δημιουργία 19/10/18, 08:05
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Με την πολιτική «πόλωσης», υπερφορολόγησης και δημιουργίας κάθε άλλο παρά φιλικού περιβάλλοντος για τις επιχειρήσεις, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όχι μόνο αποτρέπει τους εν δυνάμει επενδυτές να ρίξουν ζεστό χρήμα στην οικονομία της χώρας, αλλά την ίδια ώρα διώχνει και τους «παίκτες», που ήδη δραστηριοποιούνται στην εγχώρια αγορά.

Ενώ ασχολούμαστε με τα πολιτικά παιχνίδια των κκ. Τσίπρα και Καμμένου, που αυξάνουν το ρίσκο της χώρας, μία ιστορική βιομηχανία, ο όμιλος Τιτάν, δεν αντέχει τη «μιζέρια», που αποπνέει η αριστερή κυβέρνηση, τις περιορισμένες δυνατότητες χρηματοδότησης και άντλησης κεφαλαίων, οπότε εισάγεται στο Χρηματιστήριο Euronext Βρυξελλών, με αλλαγή έδρας. Η Ελλάδα των ιδεοληψιών δεν χωράει πλέον τον όμιλο Τιτάν και μία «ιστορία» 116 ετών.

Την ίδια ώρα, η BlackRock αποφάσισε να αναστείλει μία επένδυση 300 εκατ. ευρώ, στον Κηφισό. Παγώνει», τουλάχιστον για τα επόμενα χρόνια, το σχέδιο ανάπτυξης εμπορικού και ψυχαγωγικού κέντρου 55.000 τ.μ. στην περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος, με την ονομασία Academy Gardens.

H επένδυση της BlackRock

Η BlackRock, η οποία προωθούσε την επένδυση των 300 εκατ. ευρώ στην έκταση όπου κάποτε βρισκόταν το εργοστάσιο της Κλωστοϋφαντουργίας Μουζάκη, προχώρησε πριν από λίγες εβδομάδες στην απόφαση να αναστείλει την επένδυση, παρότι απέμεναν λίγες ακόμα εβδομάδες για την έκδοση της οικοδομικής άδειας κι ενώ είχαν περάσει 11 χρόνια προσπαθειών.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της Artume, του ελληνικού «οχήματος» μέσω του οποίου θα υλοποιούνταν η επένδυση, η απόφαση για αναβολή της ελήφθη για μια σειρά από λόγους, αρχής γενομένης από το αρνητικό οικονομικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί, τόσο στην Ελλάδα σε συνδυασμό με το εύθραυστο πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα, όπου το επόμενο διάστημα θα κορυφωθεί η κομματική αντιπαράθεση ενόψει βουλευτικών εκλογών, αλλά και των εκλογών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αποτέλεσε πρόσθετο παράγοντα που οδήγησε στην παραπάνω απόφαση.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα η Artume έχει δαπανήσει περί τα 120 εκατ. ευρώ για την ωρίμανση του έργου, εκ των οποίων περίπου 90 εκατ. ευρώ αφορούν την αγορά του οικοπέδου και όμορων εκτάσεων και τον καθαρισμό τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Black- Rock είχε προειδοποιήσει και πριν από ακριβώς έναν χρόνο για την αναστολή της επένδυσης, επικαλούμενη τότε τις πολυετείς καθυστερήσεις για την έκδοση των απαιτούμενων αδειών, αλλά και την αρνητική –όπως την εκλάμβανε έως τότε– στάση της κυβέρνησης, όπως επίσης και τοπικών συλλογικοτήτων, που είχαν προσφύγει αρκετές φορές ενάντια στην υλοποίηση της επένδυσης.

Τα μηνύματα Μητσοτάκη

Από την πλευρά του, πάντως, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στέλνει θετικά μηνύματα στις αγορές και στους ξένους επενδυτές. Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg, ο ίδιος διατύπωσε τη δέσμευσή του να ξεκινήσει μέσα στο 2019 η επένδυση στο Ελληνικό αλλά και να προχωρήσουν άμεσα οι Σκουριές.

«Το Ελληνικό είναι η πιο εμβληματική επένδυση στη χώρα. Συμβολίζει τη νέα Αθήνα», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι τα σημερινά εμπόδια θα ξεπεραστούν με αποφασιστικότητα και χωρίς καμία χρονοτριβή. Ειδικά για τους Σκουρίες, υπογράμμισε, ότι οι άδειες στην καναδική εταιρεία «θα εκδοθούν μέσα στον πρώτο μήνα» από την αλλαγή κυβέρνησης.

Αν σου άρεσε κάνε