«Μαγειρεύουν» έξοδο στις αγορές... στις πλάτες των τραπεζών

«Μαγειρεύουν» έξοδο στις αγορές... στις πλάτες των τραπεζών

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 07:19 Δημιουργία 22/10/18, 07:15
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Στην κυβέρνηση καίγονται να βγουν στις αγορές, εδώ και δύο μήνες, μετά το υποτιθέμενο τέλος των μνημονίων. Θέλοντας, όμως, να δείξουν στους μη επαΐοντες ότι παρά το κακό διεθνές κλίμα, η Ελλάδα θα μπορούσε να αντλήσει έστω και… λίγα ευρώ, «μαγειρεύουν» μία έξοδο με τη στήριξη των τραπεζών.

Με βάση τις αποφάσεις του Eurogroup και της ΕΚΤ οι οποίες είχαν ληφθεί επί των ημερών του Γιάννη Βαρουφάκη στο ΥΠΟΙΚ, απαγορεύεται οι ελληνικές τράπεζες να αγοράζουν ελληνικά ομόλογα πάνω από κάποιο όριο.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, κατά την πρόσφατη συνάντησή τους, να άρει αυτή την απαγόρευση, με στόχο να φορτώσει τις ήδη «τραυματισμένες», από την πολιτική του, ελληνικές τράπεζες με ελληνικά ομόλογα. Όμως, η απάντηση του «Σούπερ Μάριο» ήταν αρνητική.

H κυβέρνηση έχει ως άλλοθι για τη μη έξοδο στις αγορές την ιταλική κρίση, η οποία αύξησε - πέρα των ιταλικών - τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων. Βέβαια και πριν τη κρίση το ύψος των επιτοκίων ήταν επίσης απαγορευτικό για έξοδο στις αγορές.

Στο Μαξίμου, εντούτοις, αποσιωπούν ότι η ιταλική κρίση δεν επηρέασε, τουλάχιστον μέχρι τώρα, το κόστος δανεισμού π.χ. της Κύπρου ή της Πορτογαλίας.

Η ελληνική οικονομία ήταν αποκλεισμένη από τις αγορές, πριν ακόμη ξεσπάσει η ιταλική κρίση, αποκλεισμός που οφείλεται σε λάθη και παραλείψεις της κυβέρνησης Τσίπρα

Οι ξένοι «παίκτες» εκτιμούν ότι ο βασικός κίνδυνος για την ελληνική οικονομία είναι σήμερα η μακρά προεκλογική περίοδος, που όχι μόνο αποτελεί «τροχοπέδη» για νέες επενδύσεις, αλλά και αφορμή για αποεπένδυση από τα ελληνικά assets.

Την ίδια ώρα, η Κύπρος βγήκε από το μνημόνιο και δανείζεται από τις αγορές με χαμηλό κόστος, ενώ η Ελλάδα αν και ολοκλήρωσε το 3ο αχρείαστο πρόγραμμα, εντούτοις συνεχίζει να υλοποιεί μνημονιακές πολιτικές, παραμένοντας εκτός των αγορών.

Έτσι, οι ξένοι επενδυτές τιμολογούν ακριβά τον ελληνικό κίνδυνο, κρατώντας τα επιτόκια δανεισμού σε υψηλά επίπεδα, αποκλείοντας κάθε σκέψη για έξοδο στις αγορές.

Όπως επιβεβαιώνουν τα υψηλά και ευμετάβλητα επιτόκια και οι μεγάλες επιτοκιακές διαφορές (spreads), η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν δημιούργησε τις προϋποθέσεις για την ασφαλή χρηματοδότηση της χώρας από τις διεθνείς αγορές.

Προϋποθέσεις, όπως η κυβερνητική σοβαρότητα και η εμπιστοσύνη, η υλοποίηση ενός συνεκτικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων, η έγκαιρη και πιο γενναία ρύθμιση του δημοσίου χρέους, η άρση των κεφαλαιακών περιορισμών, η συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, δεν μπόρεσαν να υλοποιηθούν από τη σημερινή κυβέρνηση.

Αλλά επίσης και ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε ότι αδιαφορεί για την έξοδο της χώρας μας στις αγορές, αφού, όπως ο ίδιος ανέφερε στη ΔΕΘ: «δεν μας απασχολεί και τόσο πολύ', αφού 'κάποια στιγμή μέσα στα επόμενα χρόνια θα βρεθεί η κατάλληλη στιγμή»'. Ο πρωθυπουργός φαίνεται πως παραβλέπει ότι η χρήση του ταμειακού αποθέματος θα στείλει ιδιαίτερα ανησυχητικό μήνυμα στις αγορές, αυξάνοντας τα ήδη υψηλά επιτόκια και το κόστος δανεισμού επιχειρήσεων και τραπεζών.

Αν σου άρεσε κάνε