Σολτς: Θα σταματήσουμε τους φορολογικούς παραδείσους

Σολτς: Θα σταματήσουμε τους φορολογικούς παραδείσους

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 14:24 Δημιουργία 21/10/18, 14:23

Την καθιέρωση παγκόσμιου κατώτατου φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις, αλλά και μέτρα, που θα κλείνουν τα παράθυρα της φοροαποφυγής, προτείνει με άρθρο του στην εφημερίδα Welt am Sonntag ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς.

Όπως αναφέρει ο Γερμανός υπουργός, το Βερολίνο επεξεργάζεται σε συνεργασία με το Παρίσι ένα πλαίσιο, που θα βάζει φρένο στην προσπάθεια των πολυεθνικών να αποφεύγουν τη φορολόγηση, μεταφέροντας τα κέρδη τους σε φορολογικούς παραδείσους.

Υπογραμμίζει, ωστόσο, ότι για να υπάρξουν ουσιαστικά αποτελέσματα στη μάχη κάτα της φοροαποφυγής απαιτεται συντονισμός όχι απλά σε πανευρωπαϊκό, αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό βεβαίως δεν θα είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, καθώς ακόμη και στους κόλπους της κοινότητας υπάρχουν χώρες, που αντιδρούν σθεναρά, όπως η Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο.

«Χρειαζόμαστε ένα παγκόσμιο ελάχιστο επίπεδο φορολογίας, κάτω από το οποίο δεν θα μπορεί να κατεβαίνει κανένα κράτος», γράφει ο Σολτς και προσθέτει ότι «η πρωτοβουλία αυτή πρέπει να συνοδευτεί από μέτρα για να γίνει πολύ πιο δύσκολο το να κρύβονται χρήματα σε φορολογικούς παραδείσους».

Όπως επισημαίνει η νέα οικονομία που αξιοποιεί το Διαδίκτυο «επιτείνει ένα πρόβλημα που γνωρίσαμε με την παγκοσμιοποίηση και προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε: τη μεταφορά των κερδών σε τοποθεσίες όπου η φορολογία είναι χαμηλή».

Η Γερμανία, η μεγαλύτερη αγορά λιανικής στην Ευρώπη, έχει αποδειχθεί εξαιρετικά γόνιμο έδαφος για εταιρείες-κολοσσούς του ηλεκτρονικού εμπορίου με έδρα τις ΗΠΑ· πολλές εξ αυτών χρησιμοποιούν υπεράκτιες δομές για να ελαχιστοποιούν την έκθεσή τους στη φορολογία, καθώς θεωρούν τους γερμανικούς φορολογικούς συντελεστές υψηλούς.

Αν σου άρεσε κάνε