«Βαρίδι» για την οικονομία το πολιτικό ρίσκο

«Βαρίδι» για την οικονομία το πολιτικό ρίσκο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:25 Δημιουργία 23/10/18, 07:20
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Έντονη ανησυχία επικρατεί για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, με τη χώρα να εξακολουθεί να κινείται μακριά από τις αγορές, καθώς με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δύσκολα θα επέλθει η σταθεροποίηση, η θωράκιση και πολύ περισσότερο η πολυπόθητη ανάπτυξη.

Ενδεικτική της υψηλής έλλειψης εμπιστοσύνης ήταν η απόφαση της Τιτάν να αλλάξει έδρα. Η εισηγμένη άντεξε σχεδόν μία τετραετία με πολιτικές υπερφορολόγησης και «αφαίμαξης των επιχειρήσεων, για να αποχωρήσει μετά τη δήθεν «καθαρή έξοδο» της χώρας από τα μνημόνια, που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση.

Αυτή την ώρα είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει προσέλκυση ξένων επενδύσεων και κατά συνέπεια τόνωση της απασχόλησης, με δεδομένη την αβεβαιότητα που προκαλεί η προεκλογική περίοδος, στην οποία ατύπως βρίσκεται η Ελλάδα, καθώς και με τη στασιμότητα που παρατηρείται στις αξιολογήσεις διεθνών οίκων.

Την ίδια στιγμή, το πολιτικό ρήγμα που υπάρχει στην κυβέρνηση, μετά τις εξελίξεις στην κόντρα Καμμένου- Κοτζιά, κάθε άλλο παρά θετικά επιδρά στην οικονομία.

Ο πολιτικός κίνδυνος δείχνει να έχει επανέλθει, με την αγορά να βλέπει τη σταθερότητα να τίθεται εν αμφιβόλω, χωρίς μάλιστα να έχει ολοκληρωθεί η πρώτη «αξιολόγηση» της ελληνικής οικονομίας κατά τη μεταμνημονιακή περίοδο.

Έως ότου υπάρξει, αν υπάρξει, κάποιου είδους σταθεροποίηση στην κυβέρνηση, η αγορά θα παίζει το σενάριο των πρόωρων εκλογών πολύ πιο έντονα.

Άλλωστε, όπως αρκετοί εγχώριοι αναλυτές έχουν σημειώσει το τελευταίο διάστημα, η αγορά έχει ανάγκη να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών, η οποία έχει πληγεί σοβαρά.

Οι αγορές αποτιμούν το ελληνικό ρίσκο σχεδόν διπλάσιο από το ιταλικό και σχεδόν τριπλάσιο από το πορτογαλικό, όπως αυτό καταγράφεται στο sread των ελληνικών ομολόγων.

Τους επενδυτές ανησυχεί το πολιτικό ρίσκο, που αυξάνεται στην χώρα μας , καθώς ουσιαστικά έχουμε εισέλθει σε μία παρατεταμένη περίοδο και το οποίο όχι μόνο θα συνεχίζει να κρατά εκτός αγορών την Ελλάδα, αλλά μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο για νέες αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης.

Πως να πείσει τους επενδυτές να επενδύσουν στην Ελλάδα όταν σχεδόν καθημερινά ο κυβερνητικός εταίρος του Τσίπρα, ο Καμμένος, απειλεί να ρίξει την κυβέρνηση με αφορμή τη συμφωνία των Πρεσπών.

Οι ξένοι επενδυτές εκτιμούν ότι ο βασικός κίνδυνος για την ελληνική οικονομία είναι σήμερα η μακρά προεκλογική περίοδος, που είναι όχι μόνο τροχοπέδη για νέες επενδύσεις αλλά και αφορμή για αποεπένδυση από τα ελληνικά assets.

Το γεγονός ότι η παραίτηση Κοτζιά ελήφθη, εκτός των συνόρων, ως αρνητικό μήνυμα και ρίσκο πολιτικής αστάθειας για την ελληνική οικονομία φάνηκε στο ράλι που κατέγραψαν τα ελληνικά ομόλογα από την ημέρα παραίτησης του υπουργού Eξωτερικών.

Την κατάσταση έρχεται να επιτείνει η αναβλητικότητα που επιδεικνύει η κυβέρνηση σε όλα τα μέτωπα, που σχετίζονται με τις επενδύσεις και τις αποκρατικοποιήσεις. Όλα τα μεγάλα projects βρίσκονται σε τέλμα, η κυβέρνηση συνεχίζει να παίζει κλεφτοπόλεμο καθυστερήσεων σε κορυφαίες επενδύσεις που εν δυνάμει μπορούν να αλλάξουν το κλίμα στην αγορά και οι αποκρατικοποιήσεις έχουν βαλτώσει, με αποκλειστική ευθύνη και επιλογή της κυβέρνησης.

Αν σου άρεσε κάνε