Μπαράζ κατασχέσεων σε λαϊκά νοικοκυριά

Μπαράζ κατασχέσεων σε λαϊκά νοικοκυριά

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 07:36 Δημιουργία 30/10/18, 07:30
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης και οι κατασχέσεις καλπάζουν επί ημερών κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η οποία είχε υποσχεθεί… σεισάχθεια!

Στα χρόνια των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχουμε ένα γενικευμένο μπαράζ εκβιασμών, κατασχέσεων και πλειστηριασμών σε λαϊκά νοικοκυριά.

Πάνω από τέσσερα εκατομμύρια κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς έχουν πραγματοποιηθεί από το 2015 έως και τον Μάιο του 2018 - την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Συνήγορος του Πολίτη.

To 2015 η ΑΑΔΕ προέβη σε περίπου 650.000 κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, το 2016 ο αριθμός των κατασχέσεων διπλασιάστηκε, το 2017 οι κατασχέσεις υπερέβησαν τα 1,7 εκατομμύρια, ενώ έως τον Μάιο του 2018 οι συντελεσθείσες κατασχέσεις έχουν αγγίξει τα 1,2 εκατομμύρια.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι, σύμφωνα με έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη, η αριστερή κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε υπέμετρη χρήση καταδιωκτικών μέτρων, κυρίως σε βάρος των οικονομικά αλλά και κοινωνικά πλέον ευάλωτων ομάδων, δηλαδή των μισθοσυντήρητων, των συνταξιούχων, των αγροτών, των ΑμεΑ, των φοιτητών, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των οποίων η οικονομική αντοχή έχει εξαντληθεί από την μακρόχρονη οικονομική κρίση.

Προνοιακά επιδόματα, επιδόματα μητρότητας, μισθοί, συντάξεις, ακόμη και αν έχουν δηλωθεί από τους οφειλέτες ακατάσχετοι λογαριασμοί, «εξαφανίζονται» απροειδοποίητα από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων, καθώς για χρέη στο δημόσιο ενεργοποιείται η διαδικασία κατάσχεσης εις χείρας τρίτων, σύμφωνα με την έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη.

Στην έκθεση περιγράφονται χαρακτηριστικές περιπτώσεις όπως:

- Η κατάσχεση προνοιακών επιδομάτων τα οποία βρέθηκαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς των οφειλετών και δεσμεύτηκαν παρά το γεγονός ότι ισχύει ακατάσχετο για τα συγκεκριμένα επιδόματα.

- Χρήματα που δεσμεύθηκαν από τραπεζικούς λογαριασμούς παρά το γεγονός ότι οι λογαριασμοί αυτοί είχαν δηλωθεί ως ακατάσχετοι από τους δικαιούχους τους.

Την ίδια ώρα, την πρόσβαση των τραπεζών καθώς και επιχειρήσεων υπό κρατικό έλεγχο, όπως ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, επίσης των ΟΤΑ κ.ά., στα «απόρρητα» φορολογικά στοιχεία που τηρεί ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος «Τaxis», έρχεται να κατοχυρώσει η νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης που ψηφίστηκε στη Βουλή.

Πρόκειται για άλλο ένα κομμάτι στο συνολικό σχέδιο είσπραξης των κάθε είδους ληξιπρόθεσμων «οφειλών» σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών με ένα μπαράζ εκβιασμών, πλειστηριασμών και κατασχέσεων.

Την ίδια ώρα, «τρέχουν» οι δόσεις από τα φετινά χαράτσια, όπως αυτά για τον ΕΝΦΙΑ και το φόρο εισοδήματος, τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό πολλαπλασιάζονται μήνα με το μήνα, με αντίστοιχη διεύρυνση των κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά θα βρεθούν το προσεχές διάστημα αντιμέτωπα με τις ίδιες πρακτικές. Θέμα χρόνου είναι και η ενεργοποίηση υπάρχουσας νομοθετικής διάταξης αναφορικά με τη διενέργεια πλειστηριασμών για τα χρέη στην εφορία, παράλληλα βέβαια με τις κατασχέσεις, ενώ και η όποια νομοθετική πρόβλεψη για την προστασία της λαϊκής στέγης από τις τράπεζες έχει ημερομηνία λήξης στο τέλος του 2018.

Αν σου άρεσε κάνε