Νέα πτώση της Ελλάδας σε λίστα της Παγκόσμιας Τράπεζας για το επιχειρείν

Νέα πτώση της Ελλάδας σε λίστα της Παγκόσμιας Τράπεζας για το επιχειρείν

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 18:41 Δημιουργία 31/10/18, 18:38

Τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα για τη λειτουργία τους επιβεβαιώνουν τα στοιχεία έκθεσης της Παγκόσμιας Τράπεζας με τίτλο Doing Business 2019, που δείχνουν πως η χώρας μας 72η θέση μεταξύ 190 χωρών της λίστας, από την 67η που βρισκόταν πέρυσι και την 61η που βρισκόταν το 2016.

Η ζοφερή πραγματικότητα, όπως αποτυπώνεται στον πίνακα κατάταξης, είναι ότι η Ελλάδα έχει χειρότερο ευνοϊκό περιβάλλον από χώρες όπως η Ουκρανία (71), το Βιετνάμ (69), το Περού (68), η Αλβανία (63), η Κένυα (61), η Ρουάντα (29) και τα Σκόπια (10), ενώ η ευκολία του επιχειρείν στην Ελλάδα ίσα που ξεπερνά αυτήν της Μογγολίας, του Ουζμπεκιστάν και του Ομάν.

Σημειώνεται ότι η έκθεση αποτελεί την 16η περιοδική ετήσια έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας όπου καταγράφονται οι μεταρρυθμίσεις που έχουν εφαρμοστεί στην κάθε χώρα τους προηγούμενους μήνες με στόχο την βελτίωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, καθώς και αυτές που την περιορίζουν. Ο δείκτης Doing Business συνιστά έναν ποιοτικό δείκτη όπου συγκρίνει τις μεταρρυθμίσεις για την βελτίωση της επιχειρηματικότητας και την προστασία της ιδιοκτησίας ανάμεσα σε 190 χώρας, από το Αφγανιστάν μέχρι και την Ζιμπάμπουε.

Σύμφωνα με την έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο μόνος τομέας στον οποίο η Ελλάδα εμφανίζει βελτίωση είναι η διαδικασία των οικοδομικών αδειών, η οποία έγινε απλούστερη καθώς πραγματοποιείται σε λιγότερο χρόνο και πιο οικονομική.

Αν σου άρεσε κάνε