Eurogroup: «Μασάζ» Τσακαλώτου σε δανειστές για αποφάσεις... τώρα στο «μέτωπο» των συντάξεων

Eurogroup: «Μασάζ» Τσακαλώτου σε δανειστές για αποφάσεις... τώρα στο «μέτωπο» των συντάξεων

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 09:04 Δημιουργία 05/11/18, 08:54

Ως ένα πρώτο κρας τεστ για τις προθέσεις των Ευρωπαίων θεσμών όσον αφορά το «καυτό» ζήτημα της περικοπής των συντάξεων θεωρείται το σημερινό Eurogroup, στον απόηχο των ενστάσεων των Βρυξελλών περί της ύπαρξης δημοσιονομικού κενού, όπως διαμηνύει η κυβέρνηση Τσίπρα, αλλά και εν μέσω έντονου προβληματισμού των δανειστών για την «κόπωση» που παρατηρείται στα έσοδα.

Μάλιστα, την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί φέρονται να δυσανασχετούν και με την πολιτική παροχολογίας που ασκεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εν μέσω άτυπης παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται στην επίσημη ατζέντα του συμβουλίου των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης, ωστόσο το ελληνικό αίτημα για την ακύρωση του «κόφτη» στις συντάξεις την 1η Ιανουαρίου του 2019 αναμένεται να συζητηθεί στο περιθώριο, κατά τις επαφές του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους θεσμούς.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών θα επιχειρήσει στις σημερινές συναντήσεις του να πείσει τους ομολόγους του ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 θα φθάσει το 3,6% του ΑΕΠ (πάνω από τον στόχο του 3,5%), χωρίς να μειωθούν οι συντάξεις και με πλήρη εφαρμογή του πακέτου Τσίπρα.

Ταυτόχρονα, ο κ. Τσακαλώτος καλείται να πείσει τους δανειστές ότι οι σχετικές αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν εντός του τρέχοντος μηνός, στο έκτακτο Eurogroup της 19ης Νοεμβρίου, ώστε να μην παραταθεί η αγωνία έως τη συνεδρίαση της 3ης Δεκεμβρίου, καθώς η κυβέρνηση βιάζεται, ελπίζοντας να αποφύγει τη μείωση των συντάξεων και να μπορέσει να καταθέσει το τελικό σχέδιο προϋπολογισμού του 2019 στις 21 Νοεμβρίου στη Βουλή, χωρίς το επώδυνο μέτρο.

Σε γενικές γραμμές, πάντως, στο επίκεντρο του σημερινού Eurogroup θα βρεθεί το ιταλικό ζήτημα, λίγες μέρες και μετά την ανακοίνωση των stress tests της ΕΒΑ για τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καλέσει τη Ρώμη να αναθεωρήσει τα σχέδιά της για τον προϋπολογισμό έως τις 13 Νοεμβρίου. Αν και στον ιταλικό Τύπο διαρρέουν πληροφορίες που θέλουν την κυβέρνηση Λέγκας- Πέντε Αστέρων να βάζει νερό στο κρασί της σε κορυφαίες δεσμεύσεις της, όπως αυτές για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και τη μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, επισήμως η ιταλική πλευρά διαμηνύει πως δεν αλλάζει ρότα.

«Δεν υπάρχει Plan B», διεμήνυσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζιουζέπε Κόντε, σε δηλώσεις του στο Bloomberg. Aπό την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, Λουίτζι ντι Μάιο, σε συνέντευξή του στους Financial Times όχι μόνο απέρριψε το ενδεχόμενο αλλαγής των δημοσιονομικών σχεδίων, αλλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο ιταλικός προϋπολογισμός, που όπως λέει δίνει έμφαση στην ανάπτυξη, θα καταστεί «συνταγή» για την αναζωογόνηση ολόκληρης της Ευρώπης.

Η Ρώμη καλεί τους εταίρους της να εγκαταλείψουν την πολιτική λιτότητας και να ασπαστούν την προσέγγιση του... Ντόναλντ Τραμπ, που με τεράστιες φοροελαφρύνσεις και αύξηση των δημοσίων δαπανών στοχεύει σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Το ιταλικό επιχείρημα είναι πως αυτή η στρατηγική αν και βραχυπρόθεσμα φουσκώνει το έλλειμμα, μεσοπρόθεσμα μειώνει έλλειμμα και χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ. Οικονομολόγοι αμφισβητούν πάντως τα οφέλη για την ανάπτυξη από τα συγκεκριμένα μέτρα, που έχουν ανακοινώσει οι Ιταλοί.

Αν σου άρεσε κάνε