«Πόκερ» για παράταση του νόμου Κατσέλη: Οι δανειστές διαφωνούν, οι τράπεζες θέτουν όρους

«Πόκερ» για παράταση του νόμου Κατσέλη: Οι δανειστές διαφωνούν, οι τράπεζες θέτουν όρους

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 11:16 Δημιουργία 06/11/18, 11:13

Δίχως... να διαφαίνεται ο «νικητής», τουλάχιστον έως τώρα, συνεχίζεται το «πόκερ» κυβέρνησης και δανειστών ως προς το κρίσιμο ζήτημα της παράτασης του νόμου Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Η ελληνική πλευρά πιέζει, ώστε ο νόμος να μην παύσει να ισχύει με την έναρξη του 2018, ειδικά εν μέσω άτυπης αλλά παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου, ωστόσο οι θεσμοί εγείρουν ισχυρές ενστάσεις, δίχως δείχνουν διαθέσεις υπαναχώρησης.

Το θέμα είναι στο «τραπέζι» και οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές αναμένεται να «τραβήξουν» μέχρι τον ερχόμενο Δεκέμβριο. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές επικαλούνται το ρόλο του νόμου, ο οποίος υιοθετήθηκε για έκτακτες ανάγκες, καθώς και τη μακρόσυρτη ισχύ του, από το 2010, δηλαδή εδώ και μία 8ετία, που σημαίνει πως πλέον έχει χαθεί ο χαρακτήρας της προσωρινότητας.

Οι δανειστές επισημαίνουν ακόμη πως η όποια περαιτέρω παράταση θα υπέθαλπε νέες καταχρηστικές προσφυγές στο νόμο, αντί για τη ρύθμιση των δανειακών υποχρεώσεων των δανειοληπτών με τις τράπεζες.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, το «παζάρι» επεκτείνεται ανάμεσα σε κυβέρνηση και τράπεζες, δεδομένου ότι η χώρα πλέον έχει εξέλθει από τα μνημόνια.

Από την πλευρά τους, οι διοικήσεις των τραπεζών λένε «ναι» σε ενδεχόμενη παράταση του νόμου, υπό την προϋπόθεση όμως του περιορισμού του εύρους προστασίας. Θέτουν δηλαδή κοινωνικά κριτήρια, ζητώντας την παράταση του νόμου μόνο για τους πραγματικά αδύναμους οφειλέτες.

Ειδικότερα, προτείνεται το όριο προστασίας για την πρώτη κατοικία να πέσει στις 100.000 ευρώ. Πρόκειται για αίτημα, όμως, το οποίο απορρίπτει η κυβέρνηση. Σημειώνεται πως ο νόμος Κατσέλη παρέχει σήμερα προστασία στην πρώτη κατοικία σε ένα εύρος αντικειμενικών αξιών από 180.000 ευρώ για τον άγαμο έως 220.000 ευρώ για τον έγγαμο, προσαυξημένη επιπλέον κατά 20.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμη οι τράπεζες δεν έχουν καταθέσει επίσημες προτάσεις, συνεπώς το σκληρό «πόκερ» έχει συνέχεια...

Αν σου άρεσε κάνε