Στον «αέρα» η πρώτη κατοικία με «υπογραφή» ΣΥΡΙΖΑ

Στον «αέρα» η πρώτη κατοικία με «υπογραφή» ΣΥΡΙΖΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 10:38 Δημιουργία 07/11/18, 07:42
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Καμία πρώτη κατοικία δεν θα προστατεύεται από τις αρχές του νέου έτους, καθώς ο «Νόμος Κατσέλη» (δεν τον ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ) και που κακοποιήθηκε από τον κ. Σταθάκη λήγει στο τέλος του 2018.

Το πρόσφατο Eurogroup ήταν αρνητικό στο αίτημα να παραταθεί ο νόμος Κατσέλη για ακόμη ένα έτος παρά το γεγονός ότι έχει προταθεί η ένταξη για όσους έχουν ακίνητη περιουσία έως 100.000 ευρώ από 180.000 ευρώ που ισχύει σήμερα.

Λίγες ώρες μετά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης ανακοίνωνε και επίσημα το τέλος του νόμου. Προσπάθησε να… ψελλίσει κάποιες λέξεις περί προστασίας της πρώτης κατοικίας και ότι πάντα θα υπάρχει ένα σύστημα προστασίας.

Με την κυβέρνηση Σαμαρά δεν έγινε ούτε ένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, όλες οι κατοικίες έως 300.000 ήταν προστατευμένες με άλλον νόμο, εκτός του νόμου Κατσέλη.

Σήμερα επί αριστερής κυβέρνησης η προστασία της πρώτης κατοικίας βρίσκεται στον αέρα και εκτιμάται ότι χωρίς την προστασία του «νόμου Κατσέλη» ανοίγει ο δρόμος για μαζικούς πλειστηριασμούς υπέρ των τραπεζών, με αποτέλεσμα το προεκλογικό σλόγκαν του ΣΥΡΙΖΑ «κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη» να μετατρέπεται σε «κανένα σπίτι σε χέρια ιδιοκτήτη».

Σημειώνεται ότι, μεταξύ άλλων κριτηρίων, ο ν. Κατσέλη παρέχει σήμερα προστασία στην πρώτη κατοικία σε ένα εύρος αντικειμενικών αξιών από 180.000 ευρώ για τον άγαμο έως 220.000 ευρώ για τον έγγαμο, προσαυξημένη επιπλέον κατά 20.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Από την πλευρά τους, οι τράπεζες αποστέλλουν επιστολές σε δανειολήπτες του ν. Κατσέλη, καλώντας τους να παραιτηθούν από την αίτησή τους και να προσέλθουν για ρύθμιση της οφειλής με «κούρεμα», αντίστοιχο αυτού που θα λάμβαναν αν το δικαστήριο έκανε αποδεκτή την αίτηση.

Σύμφωνα με τους Ευρωπαίους, η προστασία της πρώτης κατοικίας δεν μπορεί να συνεχιστεί και οι τράπεζες θα πρέπει να απαλλαγούν από τα κόκκινα δάνεια.

Από το «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» από τις αρχές Σεπτεμβρίου και παρά το τέλος των μνημονίων που διαφημίζει η κυβέρνηση, περάσαμε στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Ενεργοποιήθηκαν διαδικασίες fast track για επανάληψη των άκαρπων πλειστηριασμών.

Τα ακίνητα εκποιούνται γρηγορότερα σε νέες μειωμένες τιμές που θα κινούνται πολύ κάτω από τις εμπορικές αξίες. Ο στόχος προφανής: να βρεθούν ενδιαφερόμενοι αγοραστές για να φύγουν από τα χέρια των τραπεζών και του Δημοσίου τα ακίνητα των κόκκινων δανειοληπτών και οφειλετών.

Πρακτικά όλο αυτό σημαίνει ότι αρκετοί θα έρθουν αντιμέτωποι με το δράμα των πλειστηριασμών.

Υπενθυμίζεται ότι παρά το "τέλος των μνημονίων" ισχύει κανονικά η διάταξη που προβλέπει επιτρέπονται οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων, ακόμη και της πρώτης κατοικίας, για τα χρέη των πολιτών προς το κράτος (εφορίες - ασφαλιστικά ταμεία).

Αν σου άρεσε κάνε