Προσγειώνει τον πήχη για ανάπτυξη και πλεόνασμα η Κομισιόν

Προσγειώνει τον πήχη για ανάπτυξη και πλεόνασμα η Κομισιόν

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 12:37 Δημιουργία 08/11/18, 12:20

Διαφωνεί με τις κυβερνητικές εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2019, όπως αυτές καταγράφονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, η Κομισιόν, η οποία θέτει τον πήχη στο 2% έναντι 2,5%, όπου τον τοποθετεί το Οικονομικό επιτελείο.

Έτσι, πηγές της ΕΕ προχωρούν ένα βήμα παραπέρα τις προβλέψεις τους, ενώ συνεχίζεται το «πόκερ» για συντάξεις και παροχές, επισημαίνοντας πως η απόκλιση αυτή ενδέχεται να περιορίσει το δημοσιονομικό χώρο του επομένου έτους, αν και η κυβέρνηση διαμηνύει το αντίθετο.

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τις φθινοπωρινές προβλέψεις της, οι οποίες βλέπουν σήμερα, Πέμπτη το φως της δημοσιότητας, η Κομισιόν δίνει ανάπτυξη 2% από φέτος έως το 2020.

Επίσης, πολύ χαμηλότερα του κυβερνητικού στόχου «βλέπει» και το πρωτογενές πλεόνασμα, σημειώνοντας ότι αυτό θα διαμορφωθεί στο 3,9% σε όρους ESM έναντι 4,2% του ΑΕΠ, όπως αναφέρεται στο προσχέδιο προϋπολογισμού.

Η Κομισιόν επισημαίνει ρητά ότι «οι διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό του 2019 βρίσκονται σε εξέλιξη και αναμένεται ότι η τελική δέσμη μέτρων θα οδηγήσει σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για το 2019».

Ακόμη, υπογραμμίζει ότι «το μέγεθος και ο σχεδιασμός του συμβιβαστικού πακέτου εξακολουθεί να βρίσκεται υπό συζήτηση και δεν έχει συμπεριληφθεί στην τρέχουσα αξιολόγηση».

Αν σου άρεσε κάνε