ΔΝΤ για συντάξεις: Βρείτε τα με τους Ευρωπαίους

ΔΝΤ για συντάξεις: Βρείτε τα με τους Ευρωπαίους

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 15:36 Δημιουργία 08/11/18, 15:23

Ξεκάθαρο μήνυμα πως δεν εμπλέκεται στο διάλογο κυβέρνησης-Ευρωπαίων δανειστών όσον αφορά το «καυτό» ζήτημα της περικοπής ή μη των συντάξεων έστειλε ο Πολ Τόμσεν, παίζοντας ρόλο «Πόντιου Πιλάτου».

Μιλώντας στο πλαίσιο της παρουσίασης των νεότερων στοιχείων για την ευρωπαϊκή οικονομία, ο ίδιος δεν έλαβε θέση ούτε επί του θέματος περί δημοσιονομικού κενού ούτε για την κεφαλαιακή επάρκεια των εγχώριων τραπεζών.

«Δεν μπορώ να προσδιορίσω το δημοσιονομικό χώρο του 2019, γιατί δεν είμαστε σε διάλογο για αυτό», ανέφερε ο Τόμσεν σε ερώτηση αναφορικά με τα προνομοθετημένα μέτρα των περικοπών σε συντάξεις και αφορολόγητο τη διετία 2019-20 και τα περιθώρια μη εφαρμογής τους.

Σημείωσε πως πρόκειται για «βαθιές μεταρρυθμίσεις» σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, παραπέμποντας ωστόσο τις βραχυπρόθεσμες αποφάσεις στους αρμόδιους φορείς χάραξης πολιτικής. «Δεν είμαστε σε θέση να έχουμε γνώμη για βραχυχρόνια θέματα», ξεκαθάρισε.

Ο ίδιος, πάντως, επανέλαβε την πάγια θέση του ΔΝΤ, σύμφωνα με την οποία, μεταρρυθμίσεις, όπως η περικοπή της δαπάνης για τις συντάξεις, είναι αναγκαίες και πως ο όποιος δημοσιονομικός χώρος θα πρέπει να διατίθεται αντιθέτως για την υλοποίηση μέτρων που θα ωθούν την ανάπτυξη.

Σε ερώτηση αναφορικά με τις τράπεζες και ενδεχόμενη ανάγκη πρόσθετων κεφαλαίων, απάντησε στο ίδιο μήκος κύματος, λέγοντας χαρακτηριστικά πως « δεν εμπλεκόμαστε στο διάλογο».

Συμπλήρωσε, όμως, πως στο τραπεζικό σύστημα παραμένουν ορισμένα ζητήματα, μεταξύ των οποίων τα πολύ υψηλά κόκκινα δάνεια.

«Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν προκλήσεις με τα κόκκινα δάνεια και είναι σημαντικό οι ρυθμιστικές αρχές να έχουν στρατηγική για την εκκαθάριση των ισολογισμών», είπε.

Αν σου άρεσε κάνε