«Καυτή» εβδομάδα για την Ιταλία, αγωνία και στην Αθήνα

«Καυτή» εβδομάδα για την Ιταλία, αγωνία και στην Αθήνα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 09:04 Δημιουργία 13/11/18, 08:30

«Καυτό» αναμένεται το επόμενο διάστημα για τις σχέσεις Ρώμης – Βρυξελλών, δεδομένου ότι σήμερα, Τρίτη εκπνέει το τελεσίγραφο που έχει στείλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ιταλία, για να υποβάλλει αναθεωρημένο το σχέδιο του προϋπολογισμού της για το 2019, αφότου το αρχικό χαρακτηρίστηκε ως «απαράδεκτο» και από το πρόσφατο Eurogroup.

Η Ιταλία δοκιμάζει τα όριά της. Οι αναλυτές, αν και δεν βλέπουν Italexit (σε αυτή τη φάση τουλάχιστον), εντούτοις επισημαίνουν πως η κρίση της χώρας περιορίζει αφενός την Ελλάδα να βγει στις αγορές, αφετέρου τις εγχώριες τράπεζες να αναζητήσουν διεθνή κεφάλαια.

Οι αγορές αποτιμούν το ελληνικό ρίσκο σχεδόν διπλάσιο από το ιταλικό και σχεδόν τριπλάσιο από το πορτογαλικό, όπως αυτό καταγράφεται στο sread των ελληνικών ομολόγων.

H Ελλάδα είναι η μόνη χώρα, που βγαίνει από τα μνημόνια και έχει ένα σημαντικό μαξιλάρι ασφαλείας. Ωστόσο, οι ξένοι επενδυτές εγκαταλείπουν τις ελληνικές μετοχές (το ελληνικό χρηματιστήριο υποχώρησε σε χαμηλά 10 μηνών) ,αποφεύγουν τα ελληνικά ομόλογα και γενικότερα τα ελληνικά assets, καθώς εκτιμούν ότι θα αυξηθεί το ρίσκο της χώρας μετά το μνημόνιο.

Οι εξελίξεις στην Ιταλία θα έχουν αδιαμφισβήτητα σημαντικές επιπτώσεις για τους ελληνικούς τίτλους οι οποίοι είναι στενά “δεμένοι” με την πορεία των ιταλικών.

Συμβιβασμό με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσον αφορά τον προϋπολογισμό της Ιταλίας για το 2019 φέρεται να επιδιώκει ο ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζιοβάνι Τρία, εστιάζοντας στο ενδεχόμενο αναθεώρησης των εκτιμήσεων της Ρώμης για την ανάπτυξη του επόμενου έτους.

Τον Οκτώβριο η Κομισιόν απέρριψε το προσχέδιο του ιταλικού προϋπολογισμού πρωτίστως λόγω των υψηλών ελλειμμάτων που προβλέπει σε βάθος τριετίας, αλλά και διότι θεωρεί πως οι προβλέψεις τις Ρώμης για την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας είναι αβάσιμα υπεραισιόδοξες.

Η Ιταλία οφείλει να καταθέσει τις προτάσεις της έως και σήμερα Τρίτη. Σε περίπτωση περαιτέρω ρήξης η Επιτροπή έχει την δυνατότητα να κινήσει διαδικασία επιβολής κυρώσεων εντός των επόμενων εβδομάδων.

Ιταλός αξιωματούχος δήλωσε στο πρακτορείο Reuters πως τυχόν αναθεώρηση των υπολογισμών για την ανάπτυξη του 2019 θα αποσκοπεί να πείσει τις Βρυξέλλες πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπερβεί τον στόχο για έλλειμμα 2,4% του ΑΕΠ.

Τις προηγούμενες ημέρες ο κ. Τρία είπε πως δεν υποχωρεί από τους πυλώνες του αρχικού ιταλικού προσχεδίου, προειδοποιώντας μάλιστα πως η βαθιά επιβράδυνση της ανάπτυξης στα μέσα του τρέχοντος έτους σηματοδοτεί την ανάγκη για επεκτατικό προϋπολογισμό.

Η πηγή του Reuters προσέθεσε πως ο κ. Τρία εξετάζει επίσης την λύση ενός αυτόματου «κόφτη», σαν αυτόν που υιοθετήθηκε για τον έλεγχο των δαπανών της Ελλάδας επί Μνημονίου. Ο μηχανισμός θα περικόπτει δημόσιες δαπάνες αυτόματα εάν υπάρχει κίνδυνος υπέρβασης του στόχου.

Το έλλειμμα 2,4% που θέλει η κυβέρνηση Πέντε Αστέρων και Λέγκας για το επόμενο έτος είναι τριπλάσιο σε σχέση με αυτό που είχαν υποσχεθεί οι προκάτοχοί τους.

Αν σου άρεσε κάνε