Τέλος χρόνου για συντάξεις

Τέλος χρόνου για συντάξεις

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 09:17 Δημιουργία 13/11/18, 08:46

Το Eurogroup της 19ης Νοεμβρίου αποτελεί ορόσημο για το μέλλον των συντάξεων, καθώς σε αυτό αναμένεται να «κλειδώσουν» οι σχετικές αποφάσεις, δεδομένου ότι δυο μέρες μετά, στις 21 Νοεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ανακοινώσει επίσημα τη γνώμη της για τα προσχέδια των προϋπολογισμών όλων των κρατών-μελών, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Κρας τεστ πριν το συμβούλιο των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης θα είναι το EuroWorking Group της ερχόμενης Πέμπτης, όπου θα τεθεί επί τάπητος το ελληνικό αίτημα περί μη περικοπής των συντάξεων το 2019, εν μέσω έντονων ανησυχιών στις Βρυξέλλες περί «πισωγυρίσματος» στο «αμαρτωλό» παρελθόν, με το «βλέμμα» στην πολιτική παροχολογίας, που ασκεί η κυβέρνηση Τσίπρα.

Αβέβαιο παραμένει, ωστόσο, εάν η Αθήνα θα κατορθώσει τελικά να πείσει τους εταίρους, τουλάχιστον ως προς την αναβολή των μειώσεων, που κανονικά είναι προγραμματισμένες να γίνουν τον Ιανουάριο του 2019.

Σύμφωνα πάντως με τις τελευταίες πληροφορίες μετά και την συνάντηση του Αλέξη Τσίπα με τον Όλαφ Σολτς στο Βερολίνο, το επικρατέστερο σενάριο είναι να εφαρμοστεί η μείωση μόνο για τις υψηλές συντάξεις αλλά να μην περικοπούν οι χαμηλές συντάξεις.

Από την Κομισιόν συνεχίζουν να είναι φειδωλοί για το τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης περί μη περικοπής συντάξεων από την αρχή του 2019, με καλά πληροφορημένους κύκλους από τις Βρυξέλλες να συνεχίζουν να δείχνουν στις επόμενες μέρες το κρίσιμο αυτό ζήτημα.

Σε διαρροές που έκαναν χθες, ανώτατοι κοινοτικοί αξιωματούχοι ανέφεραν πως στόχος είναι οι δύο πλευρές να πετύχουν μια «κοινή θέση» επί του δημοσιονομικού περιθωρίου που θα έχει η Ελλάδα την επόμενη χρονιά ενόψει της συνεδρίασης του EuroWorking Group την ερχόμενη Πέμπτη, το οποίο θα συγκληθεί προκειμένου να προετοιμάσει το Eurogroup της 19ης Νοεμβρίου.

Όπως εξηγούσε αρμόδια πηγή, εκτός από τη μη εφαρμογή των περικοπών στις συντάξεις υπό συζήτηση βρίσκονται και άλλα θετικά μετρά που επιθυμεί να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση «κατά προτεραιότητα», όπως είναι το αφορολόγητο όριο και τα επιδόματα, όπως αυτό το επιδόματος ενοικίου.

Την ίδια ώρα σε περικοπές στο πακέτο μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ, προσανατολίζονται οι θεσμοί.

Οι θεσμοί θεωρούν ότι δεν υπάρχει επαρκής δημοσιονομικός χώρος για να μείνουν αλώβητες οι συντάξεις και ταυτόχρονα να εφαρμοστούν όλες οι παροχές. Επιπλέον, εκτιμούν πως η πλήρης εφαρμογή του πακέτου Τσίπρα θα στείλει αρνητικά μηνύματα στις αγορές.

Αν σου άρεσε κάνε