BBG: Το σχέδιο της ΤτΕ για μείωση των «κόκκινων δανείων»

BBG: Το σχέδιο της ΤτΕ για μείωση των «κόκκινων δανείων»

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 14:14 Δημιουργία 13/11/18, 14:11

Σχέδιο, το οποίο θα βοηθήσει τις ελληνικές τράπεζες να μειώσουν τα κόκκινα δάνειά τους στο μισό, σε μια τελευταία προσπάθεια να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα, επεξεργάζεται η ΤτΕ, όπως δήλωσαν στο Bloomberg δυο πηγές με γνώση του θέματος.

Ειδικότερα, με βάση την πρόταση, οι τράπεζες θα μεταφέρουν περίπου το 50% των απαιτήσεων από αναβαλλόμενη φορολογία σε ένα «όχημα ειδικού σκοπού», το οποίο στη συνέχεια θα πουλήσει ομόλογα και θα αξιοποιήσει τα κεφάλαια για να αγοράσει περίπου 42 δισ. ευρώ κόκκινων δανείων από τους τραπεζίτες.

Μάλιστα, το πρακτορείο σημειώνει ότι οι πηγές που επικαλείται το πρακτορείο μίλησαν υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, καθώς το σχέδιο δεν έχει οριστικοποιηθεί.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το σχέδιο της ΤτΕ έχει υποβληθεί στην εποπτική αρχή της ΕΚΤ και το υπουργείο Οικονομικών. Οποιαδήποτε χρήση κρατικών εγγυήσεων υπόκειται σε έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Κομισιόν. Μια πηγή είπε ότι οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές μπορούν να εγκρίνουν τόσο το σχέδιο της ΤτΕ όσο και του ΤΧΣ, δίνοντας στις τράπεζες περισσότερα εργαλεία για να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους.

Ενώ η μεταφορά αναβαλλόμενου φόρου στο όχημα SPV θα μειώσει τα κεφάλαια των τραπεζών για μια μικρή περίοδο, οι δείκτες θα αυξηθούν μόλις ολοκληρωθεί η πώληση των δανείων, είπε ένας αξιωματούχος.

Το SPV θα αγοράσει τα κόκκινα δάνεια από τις τράπεζες σε τιμές αγοράς. Ενώ αυτό μπορεί να σημαίνει περαιτέρω χτύπημα στα κεφάλαια αν οι προβλέψεις που έχουν ληφθεί είναι χαμηλότερες από τις τιμές αγοράς, το χτύπημα θα είναι μικρό και διαχειρίσιμο, ενώ οι τράπεζες θα καταλήξουν με υψηλότερης ποιότητας κεφάλαια, είπε μια πηγή, προσθέτοντας ότι οι εποπτικές αρχές εξετάζουν τους αριθμούς.

Αν σου άρεσε κάνε