Και ο Ηλιόπουλος για τη «μόνιμη αποφυγή περικοπών στις συντάξεις»

Και ο Ηλιόπουλος για τη «μόνιμη αποφυγή περικοπών στις συντάξεις»

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 16:11 Δημιουργία 13/11/18, 15:54

Ακολουθώντας την κυβερνητική «γραμμή» επί των περικοπών στις συντάξεις, και ο Νάσος Ηλιόπουλος δεσμεύτηκε γι το ότι η αποφυγή των περικοπών θα έχει μόνιμο χαρακτήρα, όπως δήλωσε την Τρίτη ο υφυπουργός Εργασίας στην ΕΡΤ.

«Δεν μιλάμε πια για αναστολή του μέτρου της περικοπής, αλλά για ακύρωση», διευκρίνισε ο κ. Ηλιόπουλος, ενώ υπογράμμισε ότι είναι καθαρό πως, «το επόμενο διάστημα, θα έχουμε να κάνουμε με μέτρα που θα κλείνουν “πληγές”, όπως η ψήφιση του μέτρου για τα αναδρομικά από τη Βουλή ή η κατάθεση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας που περιλαμβάνει μειώσεις εισφορών για 250.000 ελεύθερους επαγγελματίες».

«Η θετική εικόνα της οικονομίας διαρκώς διευρύνεται και δίνεται έτσι περισσότερος χώρος ελευθερίας στα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ, τα τελευταία 3,5 χρόνια, η ανεργία έχει μειωθεί περισσότερο από 7 μονάδες και στον ιδιωτικό τομέα έχουν δημιουργηθεί περισσότερες από 300.000 θέσεις εργασίας, το 70% των οποίων είναι πλήρους απασχόλησης» σημείωσε ο υφυπουργός Εργασίας. Παράλληλα σημείωσε πόσο σημαντική είναι και η δουλειά των ελεγκτικών μηχανισμών της Επιθεώρησης Εργασίας.

Ο κ. Ηλιόπουλος υπενθύμισε ότι η αποτύπωση αυτού του μεγέθους ανεργίας είναι και το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα της βαθιάς αποτυχίας της συνταγής που επιλέχθηκε από την αρχή της κρίσης να εφαρμοστεί στην ελληνική περίπτωση, ενώ ανέφερε ότι αυτό που έχει πια «κλειδώσει» είναι ένας ρυθμός αποκλιμάκωσης της ανεργίας που ξεπερνά το 2% το χρόνο.

Σχετικά με το πρόγραμμα των 5.500 νέων επιστημόνων στο δημόσιο τομέα, ο υφυπουργός Εργασίας ανέφερε ότι η πρόσκληση ενδιαφέροντος θα ανοίξει εντός των επόμενων ημερών, ενώ υπογράμμισε το διττό ρόλο του προγράμματος, «αφού επενδύει στο να εργαστούν οι νέοι επιστήμονες στο αντικείμενό τους, αποκτώντας εμπειρία, την ίδια στιγμή που στοχεύει στην αναβάθμιση κρίσιμων τομέων του δημόσιου τομέα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την ψηφιοποίηση του αρχείου του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), κάτι που θα έχει ένα άμεσα θετικό αντίκτυπο». Όπως δήλωσε, σε αυτό το πρόγραμμα, οι μισθοί για 12 μήνες θα προσεγγίζουν την αμοιβή ενός πρωτοπροσλαμβανόμενου πανεπιστημιακής ή τεχνολογικής εκπαίδευσης στο Δημόσιο με τα αντίστοιχα επιδόματα για μεταπτυχιακό και διδακτορικό, μισθοί που αντιστοιχούν και στο έργο που θέλουμε να παράξει αυτός ο κόσμος και συμπλήρωσε: «Μιλάμε για ένα πρόγραμμα που δεν έχει καμία σχέση με αντίστοιχες παλαιότερες προσπάθειες τύπου stage ούτε εργασιακά και ασφαλιστικά, αλλά ούτε στο σχεδιασμό και την υλοποίησή του».

Ο κ. Ηλιόπουλος σημείωσε ακόμη ότι η δημόσια διοίκηση βρίσκεται σε φάση ανασυγκρότησης, με το γεγονός πως «έχουμε πετύχει τον κανόνα της μίας αποχώρησης προς μία πρόσληψη που δίνει τη δυνατότητα να γίνουν πολύ σημαντικές προσλήψεις, με τους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης να βρίσκονται στην κορυφή των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης».

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα προγράμματα που έχουν ανακοινωθεί, ο υφυπουργός Εργασίας αναφέρθηκε πρώτα στο πρόγραμμα των 10.000 νέων θέσεων εργασίας σε κλάδους, όπως η μεταποίηση, η βιομηχανία και η αγροδιατροφή, στο οποίο ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) θα επιδοτεί το 50% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους, φθάνοντας έναν μισθό για κατόχους διδακτορικού μέχρι και τα 1.600 ευρώ και στοχεύει στη σύνδεση νέων επιστημόνων με συγκεκριμένους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας, τομείς πάνω στους οποίους πρέπει να οικοδομηθεί το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της χώρας. Μάλιστα, ανέφερε πως η προκήρυξη για τον πρώτο κύκλο των 6.000 θέσεων αναμένεται στο τέλος του μήνα.

Τέλος, ο κ. Ηλιόπουλος έκανε λόγο και για το πρόγραμμα ολοκληρωμένων παρεμβάσεων κατάρτισης, πιστοποίησης και πρακτικής 20.000 νέων επιστημόνων σε συγκεκριμένα αντικείμενα -είτε από θεωρητικές είτε από θετικές σχολές-, με πρώτο αυτό των 5.000 απόφοιτων θετικών σχολών πάνω στον προγραμματισμό, κάτι που έχει διαγνωστεί και από το Μηχανισμό Διάγνωσης των Αναγκών της Αγοράς Εργασίας και «ακουμπάει» στις πραγματικές ανάγκες της.

Αν σου άρεσε κάνε