Οι «μαθητευόμενοι μάγοι» «σκοτώνουν» την πραγματική οικονομία

Οι «μαθητευόμενοι μάγοι» «σκοτώνουν» την πραγματική οικονομία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 10:09 Δημιουργία 14/11/18, 08:10
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Οι «μαθητευόμενοι μάγοι» των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υπονομεύουν την πορεία της ελληνικής οικονομίας με κάθε τρόπο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το οποίο ίσως δεν έχουν αντιληφθεί, καθώς έχουν πλήρη άγνοια για το πώς λειτουργούν οι αγορές, είναι η αδιαφορία που επιδεικνύουν για το γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται εκτός αυτών.

Ο Αλέξης Τσίπρας αδιαφορεί για την έξοδο της χώρας μας στις αγορές, αφού, όπως ο ίδιος ανέφερε στη ΔΕΘ, «δεν μας απασχολεί και τόσο πολύ', καθώς κάποια στιγμή μέσα στα επόμενα χρόνια θα βρεθεί η κατάλληλη στιγμή».

Στο ίδια μήκος κύματος κινείται και ο περισσότερο γνώστης των αγορών, Ε. Τσακαλώτος, ο οποίος εκτίμησε ότι η Αθήνα δεν έχει ανάγκη τις αγορές για τα επόμενα 2 με 2,5 χρόνια.

Όμως, μία τέτοια αντίληψη καταδικάζει εμμέσως πλην σαφώς την πραγματική οικονομία, τις επιχειρήσεις ( ήδη οι μεγάλες, η μία μετά την άλλη «μεταναστεύουν» για να βρουν φθηνή ρευστότητα).

Μάλιστα, σύμφωνα με χθεσινή έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, μία από τις εστίες αβεβαιότητας είναι το υψηλό κόστος δανεισμού, που κρατά εκτός αγορών την Ελλάδα, ενώ δρα αποτρεπτικά για την υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων, βάζοντας τροχοπέδη στην ανάπτυξη.

Οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων παραμένουν πάνω από το 4%. Παρά τις υψηλές αποδόσεις, η ύπαρξη του ταμειακού αποθέματος ασφαλείας διασφαλίζει την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της γενικής κυβέρνησης για διάστημα τουλάχιστον δύο ετών και επιτρέπει την προσεκτική και καλά σχεδιασμένη επάνοδο στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου. Ωστόσο, αυτό δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε εφησυχασμό καθώς η επιστροφή στις διεθνείς αγορές με βιώσιμους όρους είναι το τελικό κριτήριο για το εάν τελικά η χώρα θα καταφέρει να ξεπεράσει οριστικά τη μακρόχρονη κρίση. Επιπρόσθετα, οι αποδόσεις των τίτλων του δημοσίου επηρεάζουν το σύνολο των εγχώριων επιτοκίων και διατηρούν σε υψηλά επίπεδα το κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, δρώντας αποτρεπτικά για την υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων.

Συμπληρωματικά σε αυτό, το υψηλό απόθεμα μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών περιορίζει τις δυνατότητες του τραπεζικού συστήματος να χρηματοδοτήσει τις εγχώριες επενδύσεις και την ανάκαμψη της οικονομίας. Το ενδεχόμενο μιας βραδύτερης από την αναμενόμενη αύξησης των επενδύσεων το 2019, σε συνδυασμό με μία ταχύτερη επιβράδυνση της εξωτερικής ζήτησης για τα εγχώρια αγαθά και υπηρεσίες θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης για το επόμενο έτος.

Οι ξένοι «παίκτες» εκτιμούν ότι ο βασικός κίνδυνος για την ελληνική οικονομία είναι σήμερα η μακρά προεκλογική περίοδος, που όχι μόνο αποτελεί «τροχοπέδη» για νέες επενδύσεις, αλλά και αφορμή για αποεπένδυση από τα ελληνικά assets.

Έτσι, οι ξένοι επενδυτές τιμολογούν ακριβά τον ελληνικό κίνδυνο, κρατώντας τα επιτόκια δανεισμού σε υψηλά επίπεδα, αποκλείοντας κάθε σκέψη για έξοδο στις αγορές.

Όπως επιβεβαιώνουν τα υψηλά και ευμετάβλητα επιτόκια και οι μεγάλες επιτοκιακές διαφορές (spreads), η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν δημιούργησε τις προϋποθέσεις για την ασφαλή χρηματοδότηση της χώρας από τις διεθνείς αγορές.

Προϋποθέσεις, όπως η κυβερνητική σοβαρότητα και η εμπιστοσύνη, η υλοποίηση ενός συνεκτικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων, η έγκαιρη και πιο γενναία ρύθμιση του δημοσίου χρέους δεν μπόρεσαν να υλοποιηθούν από τη σημερινή κυβέρνηση.

Αν σου άρεσε κάνε