BBG: «Περίπλοκο» το σενάριο της «bad bank» για την Ελλάδα

BBG: «Περίπλοκο» το σενάριο της «bad bank» για την Ελλάδα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 10:57 Δημιουργία 14/11/18, 10:54

«Περίπλοκα» χαρακτηρίζει τα σχέδια των ελληνικών Αρχών για την αντιμετώπιση των «κόκκινων δανείων» των τραπεζών το Bloomberg, αναφερόμενο στη δημιουργία του οχήματος ειδικού σκοπού.

Όπως αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα του πρακτορείου, για να μειωθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η ελληνική κεντρική τράπεζα προτείνει ένα όχημα ειδικού σκοπού (SPV), που θα δημιουργηθεί με τις φορολογικές ελαφρύνσεις των τραπεζών που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Με αυτά τα assets, το SPV θα μπορούσε ουσιαστικά να γίνει μια «bad bank», τονίζεται στο ίδιο δημοσίευμα, πουλώντας ομόλογα και εξαγοράζοντας περί τα 42 δισ. ευρώ σε επισφαλή δάνεια.

«Είναι μια εξαιρετικά περίπλοκη συναλλαγή δομημένης χρηματοδότησης, διότι αναμιγνύει φορολογικά, νομικά και ρυθμιστικά προβλήματα. Είναι δύσκολο να δούμε εάν υπάρχει ρεαλιστική πιθανότητα να έχουμε επενδυτές», ανέφερε ο Jerome Legras, επικεφαλής έρευνας της Axiom Alternative Investments.

Μία εκ των πηγών ανέφερε ότι οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές θα μπορούσαν να εγκρίνουν το σχέδιο αυτό και ένα παράλληλο που έκανε την εμφάνισή του τον προηγούμενη μήνα από το ΤΧΣ. Προβλέπει ένα SPV χρηματοδοτούμενο εν μέρει από κρατικά κεφάλαια και ενδεχομένως με κρατική εγγύηση. Ένα παρόμοιο σχέδιο στην Ιταλία έχει βοηθήσει τις τράπεζες να «ξεφορτωθούν» ένα σημαντικό ποσό του χρέους τους.

Αν σου άρεσε κάνε