Δημ. Συμβούλιο: Πρόκληση η αξιοπιστία της οικονομικής πολιτικής λόγω εκλογών

Δημ. Συμβούλιο: Πρόκληση η αξιοπιστία της οικονομικής πολιτικής λόγω εκλογών

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 15:25 Δημιουργία 14/11/18, 15:22

Η πλήρης ανάκτηση και εμπέδωση της αξιοπιστίας της οικονομικής πολιτικής και μάλιστα στη διάρκεια ενός εκλογικού έτους είναι η μεγάλη πρόκληση για την Ελλάδα, σύμφωνα με το Δημοσιονομικό Συμβούλιο.

Προπολογίζοντας τη Φθινοπωρινή Έκθεση, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Παναγιώτης Κορλίρας επισημαίνει ότι «στους στόχους αυτούς η οικονομική πολιτική και οι περί αυτήν αντίλογοι πρέπει να παραμείνουν προσηλωμένοι».

Ο ίδιος τονίζει ακόμη ότι το καλό σενάριο είναι η αποκλιμάκωση των αποδόσεων του 10ετούς ομολόγου του ελληνικού δημοσίου και η επιτάχυνση του θετικού momentum στις αναβαθμίσεις του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας από τους διεθνείς οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Κάνοντας λόγο για διεθνείς προκλήσεις, ο κ. Κορλίρας αναφέρεται στο διεθνές περιβάλλον, όπου επικρατούν συνθήκες αστάθειας και αβεβαιότητας, όπως αποτυπώνονται και στις χρηματαγορές. Ταυτόχρονα, η επιτάχυνση των επενδύσεων και η αποκατάσταση της ομαλότητας στην χρηματοδότηση της οικονομικής δραστηριότητας αποτελούν προϋποθέσεις για τη συνέχιση και επιτάχυνση της ανάκαμψης, χωρίς εκπτώσεις στη δημοσιονομική σταθερότητα

Το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο θεωρεί βέβαιη την υπέρβαση του στόχου για το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα, εκτιμώντας ότι από το εύρος της υπέρβασης, θα κριθεί και το ύψος του «κοινωνικού μερίσματος» το οποίο είναι «εύλογο να αντιστοιχεί σε ποσό χαμηλότερο του περυσινού» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Χαρακτηρίζει θετική την πορεία είσπραξης των έμμεσων φόρων λόγω των αυξημένων εισπράξεων ΦΠΑ.

Ωστόσο, ζητεί προσεκτική παρακολούθηση των εξελίξεων στην άμεση φορολογία κυρίως λόγω της πορείας των εισπράξεων από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Οι δαπάνες εντοπίζονται να είναι αυξημένες σε σχέση με πέρυσι, ωστόσο με βάση τις εκτιμήσεις του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, «θα παραμείνουν εντός του στόχου και δεν αναμένεται να τον υπερβούν σε ετήσια βάση».

Ως κίνδυνο επιδείνωσης του πρωτογενούς αποτελέσματος της Γενικής Κυβέρνησης για φέτος, το Δημοσιονομικό Συμβούλιο εκτιμά την πιθανότητα να είναι τελικώς περισσότεροι οι δικαιούχοι των αναδρομικών από τα ειδικά μισθολόγια.

Όσον αφορά στην πορεία του φετινού ΑΕΠ, η πρόβλεψη για αύξηση κατά 2,1% χαρακτηρίζεται ως εφικτή.

Το ΕΔΣ κάνει πάντως λόγο για πέντε πηγές αβεβαιότητας που αναμένεται να ενεργοποιηθούν το 2019:

Η πορεία εξομάλυνσης της λειτουργίας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στα χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών σύμφωνα με τους στόχους που έχουν τεθεί και η διατήρηση ικανοποιητικής ροής καταθέσεων.

Αν σου άρεσε κάνε