Ικανοποίηση των τραπεζών από το σχέδιο της ΤτΕ για τα δάνεια

Ικανοποίηση των τραπεζών από το σχέδιο της ΤτΕ για τα δάνεια

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 20:22 Δημιουργία 15/11/18, 20:06

Την έντονη ικανοποίηση τους από τα όσα τους μετέφερε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας για το σχέδιο της ΤτΕ προκειμένου να αντιμετωπίσει τα «κόκκινα» δάνεια εξέφρασαν τα κορυφαία στελέχη των τεσσάρων συστημικών τραπεζών μετά από τη συνάντηση που είχαν με τον επικεφαλής της ΤτΕ το απόγευμα της Πέμπτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο της ΤτΕ στηρίζεται σε χρήση του αναβαλλόμενου φόρου που έχουν οι τράπεζες στα κεφάλαιά τους και προβλέπει ότι μέρος αυτού (DTC) θα μεταφερθεί, μαζί με «κόκκινα»δάνεια των τραπεζών σε όχημα ειδικού σκοπού (SPV).

Ειδικότερα, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες σχεδιάζεται να μεταφέρουν στο SPV αναβαλλόμενη φορολογική πίστωση, ύψους 8 δισ. ευρώ, καθώς και μη εξυπηρετούμενα πιστωτικά ανοίγματα, ύψους 42 δισ. ευρώ. Το SPV θα εκδώσει και θα μεταφέρει στις τράπεζες ομόλογα, ισόποσα με τη συνολική λογιστική αξία των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που θα μεταφερθούν στο SPV. Το SPV θα αναλάβει την διαχείριση των NPEs μέσω εξειδικευμένης εταιρείας διαχείρισης. Εάν οι ανακτήσεις από τη διαχείριση θα είναι μικρότερες από την αξία των ομολόγων, τότε ο κωδικός DTC που θα ανήκει στο SPV θα μετατρέπεται σε μετρητά για να καλύψει το έλλειμμα. Με τον τρόπο αυτό θα εξασφαλίζεται η αξία των ομολόγων για τους επενδυτές.

Η πρόταση θα παρουσιαστεί επίσημα από την ΤτΕ την ερχόμενη Πέμπτη στην Έκθεση για το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα, ενώ έχει ήδη τεθεί εις γνώσιν της κυβέρνησης. Η τελευταία θα πρέπει να δώσει την έγκρισή της έτσι ώστε η πρόταση να μπορέσει να συζητηθεί ως προς την υλοποίησή της με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Σημειώνεται ότι στην κυβέρνηση έχει παρουσιαστεί και η πρόταση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για τη δημιουργία Asset Protection Scheme.

Το σχέδιο της ΤτΕ θα πρέπει να λάβει την έγκριση των θεσμών. Επιπλέον, τα ομόλογα που θα εκδώσει το SPV και θα μεταφέρει στις τράπεζες, δεν καλύπτουν την κεφαλαιακή μείωση από την μεταφορά του DTC (από τη μεταφορά του DTC θα έχουν μειωθεί προηγουμένως ισόποσα τα ίδια κεφάλαια των τραπεζών).Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, στις τράπεζες θα δημιουργηθεί κεφαλαιακό έλλειμμα, το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί είτε με υβριδικά κεφάλαια, είτε με αυξήσεις κεφαλαίου είτε με συνδυασμό των δύο, καθιστώντας έτσι αναπόφευκτη την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για τις τράπεζες.

Αν σου άρεσε κάνε