Νέα «γκάζια» από Eurogroup για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων

Νέα «γκάζια» από Eurogroup για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 17:54 Δημιουργία 19/11/18, 17:24

Νέα θετικά μηνύματα προς την Ελλάδα για την αποφυγή των μειώσεων στις συντάξεις αλλά και «γκάζια» για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων έστειλε το απόγευμα της Δευτέρας ο Μάριο Σεντένο, μετά από την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup.

«Η Ελλάδα δεν πήρε επιστολή από την Κομισιόν για τον προϋπολογισμό και ξέρουμε τι αυτό σημαίνει. Έχουμε μεγάλη εμπιστοσύνη στο ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και θα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις αυτές και τις επόμενες χρονιές ώστε να είναι ένα success story» ανέφερε ο Πορτογάλος αξιωματούχος στη καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν, Πιερ Μοσκοβισί, αναφερόμενος στη δημοσιοποίηση της έκθεσης για τον ελληνικό προϋπολογισμό, δήλωσε ότι «δεν μπορούμε να προαναγγείλουμε τι θα πούμε την Τετάρτη. Είναι η πρώτη έκθεση για την χώρα στο European Semester. Αυτά είναι πολύ καλά νέα. Ένα θα σας πω: Είναι πολύ θετικό ότι η συνεργασία με τις ελληνικές αρχές είναι πολύ καλή. Μην περιμένετε δυσάρεστες εκπλήξεις, δεν θα υπάρξουν».

Για τις μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη

Εξάλλου, ο Μάριο Σεντένο μίλησε για καλή πρόοδο ενόψει της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup η οποία είχε ως μοναδικό θέμα στην ατζέντα την εμβάθυνση της ΟΝΕ.

Σε ότι αφορά την τραπεζική ένωση έγινε αναφορά στο ότι οι τράπεζες είναι πλέον πολύ πιο ανθεκτικές. Οι προσπάθειες μείωσης του κινδύνου είναι σημαντικές και ανοίγουν το δρόμο για περισσότερο διαμερισμό ρίσκου εντός της Ευρώπης. Υπό αυτό το πλαίσιο, είπε, είναι σημαντικό να υιοθετηθεί το «τραπεζικό πακέτο» επί του οποίου γίνεται διαπραγμάτευση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σε ότι αφορά το θέμα της εξυγίανσης τραπεζών ανέφερε ότι εξετάστηκαν διάφορα σενάρια επί του θέματος για την παροχή ρευστότητας στον τραπεζικό τομέα και όπως είπε ο επικεφαλής του Eurogroup η συζήτηση θα συνεχιστεί.

Σε ότι αφορά τη μεταρρύθμιση του ESM ο κ. Σεντένο χαιρέτησε τη συμφωνία Κομισιόν – ESM για τη μελλοντική τους σχέση. Όπως είπε υπήρξε ισχυρή στήριξη στο Eurogroup στη συγκεκριμένη συμφωνία.
Έδωσε έμφαση στο ότι δεν θα υπάρχουν αυτοματισμοί σε ότι αφορά πιθανές αναδιαρθρώσεις χρέους στο μέλλον αλλά θα δοθεί ρόλος στον ESM σε διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες επενδυτές.

Σε ότι αφορά ένα νέο δημοσιονομικό εργαλείο για την ευρωζώνη δόθηκε έμφαση στην γαλλογερμανική πρόταση για έναν προϋπολογισμό Ευρωζώνης με τον επικεφαλής του Eurogroup να εκτιμά ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί. Ο επικεφαλής του Eurogroup πάντως δήλωσε ότι δεν συζητήθηκε το θέμα του μεγέθους αυτού του προϋπολογισμού.

Οι συζητήσεις για τις μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν και εν τέλει οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα κληθούν να πάρουν τις αποφάσεις στη Σύνοδο Κορυφής.

Ο Πιέρ Μοσκοβισί στάθηκε στο ότι έγινε αποδεκτό ότι είναι σημαντικό να προχωρήσει η τραπεζική ένωση για να αντιμετωπιστούν μελλοντικές κρίσεις. Αναφορικά με τον προϋπολογισμό ευρωζώνης η Κομισιόν χαιρέτησε την κίνηση Γαλλίας και Γερμανίας χαρακτηρίζοντας την «πολύ σημαντικό βήμα προς τα εμπρός».

Κατά τον Κλάους Ρέγκλινγκ ο σημερινός ESM έχει μεγαλώσει πολύ έναντι του EFSF και εν συνεχεία σε ότι αφορά την Ελλάδα εντάχθηκε στην «τρόικα» μετατρέποντάς την σε «κουαρτέτο».

Αν σου άρεσε κάνε