Στον «αέρα» 4,8 δισ. λόγω κυβερνητικής αδιαφορίας

Στον «αέρα» 4,8 δισ. λόγω κυβερνητικής αδιαφορίας

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 13:54 Δημιουργία 21/11/18, 08:00
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Το « Xrimaonline.gr» σε άρθρο του στις 11 Ιουλίου 2018 είχε επισημάνει ότι ο βασικός μοχλός πίεσης των δανειστών προς την κυβέρνηση, για να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει μετά τις 21 Αυγούστου (μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις κυρίως), ήταν τα 4,8 δισ. ευρώ από τα κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα.

Χθες το πρωί γράφαμε ξανά πως αναμένεται η Κομισιόν να βάλει… πάγο στην ενεργοποίηση των υπό αίρεση μέτρων για το χρέος τα οποία συμφωνήθηκαν τον περασμένο Ιούνιο.

Πρόκειται για την επιστροφή των πρώτων 600 εκατ. ευρώ από τα κέρδη που αποκόμισαν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα.

Χθες το απόγευμα τις ίδιες πληροφορίες μετέδωσε και το Reuters, τονίζοντας ότι η καθυστέρηση στην υλοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων εκ μέρους της κυβέρνησης συνεπάγεται και την καθυστέρηση στην καταβολή της πρώτης δόσης (περίπου 600 εκατ.) των 4,8 δισ. ευρώ από τα κέρδη που έχουν καταγράψει η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες από τα ελληνικά ομόλογα.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το διεθνές πρακτορείο, η πρώτη δόση ύψους 600 εκατ. ευρώ που είναι προγραμματισμένη για τον Δεκέμβριο είναι πιθανό να μην καταβληθούν παρά την υπέρβαση των δημοσιονομικών στόχων.

Η συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές της προβλέπει τη σταδιακή επιστροφή –σε εξαμηνιαίες δόσεις- των κερδών που αποκόμισαν τα κράτη της Ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα στη διάρκεια της κρίσης.

Μια καθυστέρηση στην εφαρμογή των μνημονιακών δεσμεύσεων της Αθήνας, όμως, είναι δυνατό να παγώσει την καταβολή των χρημάτων, ως μια μορφή παραδειγματισμού από τους δανειστές λίγους μήνες στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις ύψους 2 δισ. εντός του 2018, εκ των οποίων έχει πραγματοποιήσει μόνο 700 εκατ.

Η χώρα μας βρίσκεται υπό καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας μετά τη λήξη του προγράμματος τον ερχόμενο Αύγουστο, το οποίο προβλέπει πολύ συγκεκριμένες δεσμεύσεις, χρονοδιαγράμματα, αλλά και ποινές, όποτε δεν τηρούνται τα συμφωνηθέντα.

Το σίγουρο είναι ότι σε καμία περίπτωση ό,τι περιγράφεται στο «καυτό» σχέδιο δεν θυμίζει τη λεγόμενη «καθαρή έξοδο», για την οποία πανηγυρίζουν στην κυβέρνηση Τσίπρα.

«Οι μεταρρυθμίσεις θα παρακολουθούνται σε τριμηνιαία βάση στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας, όπου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεργαστεί με την ΕΚΤ, το ΔΝΤ και τον ΕΜΣ», αναφέρεται στο κείμενο της ενισχυμένης εποπτείας. Η συχνότητα των επισκέψεων των θεσμών μετά τη λήξη του μνημονίου –με τη συμμετοχή ακόμη και του Ταμείου– παραμένει η ίδια όπως κατά τη διάρκεια των μνημονίων. Και μπορεί να μην επισκέπτονται τη χώρα οι εκπρόσωποι των θεσμών για να κρίνουν κατά πόσον η Ελλάδα τηρεί τα συμφωνημένα ώστε να λάβει η χώρα την αντίστοιχη δόση, οι θεσμοί θα έρχονται για να συνεχίσουν να κρίνουν κατά πόσον η Ελλάδα τηρεί τους μεταμνημονιακούς όρους. Αντί για δόση θα συντάσσουν μια έκθεση, που θα παρακολουθείται σίγουρα πολύ προσεκτικά από τις αγορές και θα κρίνει το οικονομικό μέλλον της χώρας.

Αν η έκθεση της ενισχυμένης εποπτείας είναι αρνητική, οι αγορές αναμένεται να αντιδρούν δυσκολεύοντας την πρόσβαση της χώρας σε χρηματοδότηση. Αν η έκθεση είναι θετική, εκτός από την εμπιστοσύνη των αγορών η χώρα θα κερδίζει και περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους. «Η θετική έκθεση της ενισχυμένης εποπτείας θα αποτελεί τη βάση για το Eurogroup και το εκτελεστικό συμβούλιο του EFSF ώστε να προχωράει στην εφαρμογή των μέτρων για το χρέος που βασίζονται σε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις», λέει ειδικότερα το κείμενο.

Αυτά τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, τα οποία θα συνδέονται με την ολοκλήρωση των δεσμεύσεων από την Ελλάδα, θα είναι μόνο η επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών (SMP-ANFA) και η κατάργηση της προβλεπόμενης αύξησης επιτοκίου του δανείου του EFSF.», σύμφωνα με τη συμφωνία.

Η ενεργοποίηση μέτρων για το χρέος που εξαρτώνται από τις πολιτικές, τα οποία συμφωνήθηκαν κατά τη συνεδρίαση της Ευρωομάδας της 22ας Ιουνίου, θα βασίζεται σε θετικές εκθέσεις που θα καταρτίζονται βάσει του πλαισίου ενισχυμένης εποπτείας.

Συγκεκριμένα, μια θετική έκθεση ενισχυμένης εποπτείας θα καθιστά δυνατή την επιστροφή στην Ελλάδα του δημοσιονομικού ισοδύναμου των εσόδων των εθνικών κεντρικών τραπεζών από την κατοχή ελληνικών ομολόγων (τα λεγόμενα «κέρδη SMP/ANFA»). Τα κέρδη αυτά θα μεταβιβάζονται στην Ελλάδα ισόποσα σε εξαμηνιαία βάση, κάθε Δεκέμβριο και Ιούνιο, αρχής γενομένης το 2018 και έως τον Ιούνιο του 2022, υπό την προϋπόθεση θετικών εκθέσεων ενισχυμένης εποπτείας.

Αν σου άρεσε κάνε