ΟΟΣΑ προς Αθήνα: Αφήστε τις παροχές και πιάστε τις επενδύσεις

ΟΟΣΑ προς Αθήνα: Αφήστε τις παροχές και πιάστε τις επενδύσεις

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 14:49 Δημιουργία 21/11/18, 12:50

«Στηρίξτε την ανάπτυξη μέσω των επενδύσεων» είναι το μήνυμα που στέλνει ο ΟΟΣΑ στην Αθήνα, ασκώντας εμμέσως κριτική στην κυβέρνηση Τσίπρα για την επικοινωνιακή πολιτική παροχολογίας.

Στην ουσία, ο Οργανισμός, καθώς δεν «βλέπει» προοπτικές ανάκαμψης μέχρι το 2020, συστήνει στην... «πρώτη φορά Αριστερά» να επαναπροσδιορίσει τις προτεραιότητες της πολιτικής της, δίνοντας βαρύτητα στις επενδύσεις και όχι στις παροχές.

Ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι η οικονομία θα «τρέξει» με ρυθμό ανάπτυξης 2,1% φέτος, 2,2% το 2019 και 2,1% το 2020.

Σύμφωνα με τον ΟΟΔΣΑ, εάν ο αδύναμος ρυθμός ανάπτυξης «θέσει σε κίνδυνο τους δημοσιονομικούς στόχους ή αν το πλεόνασμα του προϋπολογισμού υπερβεί τους στόχους, η κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει μια αλλαγή προτεραιοτήτων μεταξύ των στοχευμένων κοινωνικών μέτρων και των Επενδύσεων σε υποδομές, καθώς και να συνεχίσει να διευρύνει τη φορολογική βάση».

Ο Οργανισμός χτυπά «καμπανάκι» για την κωλυσιεργία ως προς την προσέλκυση νέων ξένων άμεσων επενδύσεων, καθώς και στην υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

Εκτιμά ότι η ανεπαρκής χρηματοδότηση παραμένει περιοριστικός παράγοντας για την κατανάλωση, ενώ σημειώνει ότι αν και ο τραπεζικός δανεισμός στους πλέον δυναμικούς τομείς του τουρισμού και του εμπορίου έχει σταθεροποιηθεί, η συνολική πιστωτική επέκταση ακόμα συρρικνώνεται.

Σχετικά με το σφυροκόπημα στο χρηματιστηριακό ταμπλό, ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι οι τραπεζικές μετοχές παραμένουν ευμετάβλητες, καθώς δεν έχουν καμφθεί οι αμφιβολίες σχετικά με το αν ο κλάδος θα χρειαστεί να αντλήσει πρόσθετα κεφάλαια μέσω ΑΜΚ.

Αν σου άρεσε κάνε