Δημοσιονομικό Συμβούλιο: «Κίνδυνος» τα αναδρομικά για την οικονομία

Δημοσιονομικό Συμβούλιο: «Κίνδυνος» τα αναδρομικά για την οικονομία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 14:30 Δημιουργία 21/11/18, 14:02

Οι προεκλογικές δαπάνες και τα αναδρομικά αποτελούν σοβαρούς κινδύνους για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, όπως εκτιμά το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο (ΕΔΣ), σχολιάζοντας τον Κρατικό Προϋπολογισμό 2019.

Το ΕΔΣ αναφέρει ότι "κίνδυνοι για αρνητικές αποκλίσεις των δημοσίων δαπανών εξακολουθούν να υφίστανται. Ο σημαντικότερος εξ αυτών προέρχεται από απαιτήσεις που ενδεχομένως θα δημιουργηθούν βάσει δικαστικών αποφάσεων (πχ. αναδρομικά συνταξιούχων).

Επίσης, επισημαίνει ότι η εκτέλεση των δημοσίων δαπανών δεν θα πρέπει να προκαλεί συσσώρευση νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών και θεωρείται αναγκαία η προσπάθεια για περαιτέρω μείωσή τους.

Στην προσπάθεια της κυβέρνησης για τη δημιουργία πλεονασμάτων, το ΕΔΣ αποκαλύπτει ότι επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και για τον περιορισμό του στα 6.750 εκατ. ευρώ (αντί για 7 δισ. ευρώ στο Προσχέδιο και 7,3 δισ. ευρώ στο Μεσοπρόθεσμο).

Επισημαίνεται επίσης πως, "σε αντίθεση με τα προηγούμενα έτη, για το 2019 δεν προβλέπεται η λήψη νέων περιοριστικών δημοσιονομικών μέτρων. Αντιθέτως, θα εφαρμοστούν διορθωτικές δημοσιονομικές παρεμβάσεις συνολικού ύψους 1.245 εκατ. ευρώ (910 εκατ ευρώ νέες παρεμβάσεις και 335 εκατ ευρώ από τη μη εφαρμογή μέτρων/αντίμετρων του 2019).

Καταγράφει ότι διπλασιάστηκε στα 400 εκατ. ευρώ το επίδομα στέγασης, αλλά και ότι οι παροχές κλείδωσαν στα 910 εκατ. ευρώ.

Αναφέρει το Συμβούλιο ότι "υιοθετεί τις μακροοικονομικές και δημοσιονομικές προβλέψεις επί των οποίων στηρίζεται το σχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού 2019" αλλά με επισημάνσεις: Κάνει σαφές ότι η εκτέλεση του προϋπολογισμού θα επηρεαστεί από την έκβαση ορισμένων αβεβαιοτήτων που αφορούν σε εξελίξεις τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο διεθνές περιβάλλον:

-Στο εσωτερικό, επισημαίνει ότι "οι δημοσιονομικές ισορροπίες θα μπορούσαν να διαταραχθούν σε περίπτωση κατά την οποία θα γίνονταν δεκτές προσφυγές κατά εισοδηματικών περικοπών με υψηλό δημοσιονομικό κόστος και αμφισβητούμενη νομιμότητα.

Όλες οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να αξιολογήσουν ότι η οξύτητα των πολιτικών αντιπαραθέσεων δεν θα πρέπει να καλλιεργήσει αβεβαιότητες ως προς τους στόχους της ακολουθούμενης δημοσιονομικής πολιτικής, σε έκταση που να επιτρέπει την ανάπτυξη καιροσκοπικών συμπεριφορών σχετικά με την εκτέλεση των φορολογικών υποχρεώσεων των πολιτών. Σε ό,τι αφορά τις δημόσιες δαπάνες, θεωρούμε αναγκαίο να υπογραμμιστεί ότι η συνεπής εκτέλεση του προϋπολογισμού σε μια προεκλογική χρονιά θα έχει καίρια σημασία για την εμπέδωση της αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας".

- Στο εξωτερικό αναφέρει ότι "οι εξελίξεις αναφορικά με τον ιταλικό προϋπολογισμό και τη συμφωνία Ε.Ε. και Ηνωμένου Βασιλείου για τους όρους του Brexit, είναι δυνατό να επιβαρύνουν τη μεταβλητότητα που έχει καλλιεργήσει ο νέος προστατευτισμός στις διεθνείς συναλλαγές και η άνοδος των τιμών των καυσίμων. Σε αυτές τις συνθήκες, θα ήταν δυσχερέστερη η επιβεβαίωση των μακροοικονομικών προβλέψεων και η υλοποίηση των στόχων του προϋπολογισμού".

Αν σου άρεσε κάνε