Γιατί οι αγορές δεν εμπιστεύονται καθόλου την κυβέρνηση

Γιατί οι αγορές δεν εμπιστεύονται καθόλου την κυβέρνηση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 09:50 Δημιουργία 23/11/18, 08:20
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Ούτε η κατάθεση του προϋπολογισμού, ο οποίος έχει τις «ευλογίες» των δανειστών, κατόρθωσε να αλλάξει έστω στο παραμικρό την εικόνα που έχουν οι αγορές και οι επενδυτές για την ελληνική οικονομία.

Περισσότερο προβληματισμό προσέθεσε, αφού αποδείχθηκε για μια ακόμη φορά, ότι η κυβέρνηση δεν έχει ένα πειστικό αφήγημα για την ανάπτυξη της οικονομίας, τρεις μήνες μετά την «έξοδο»από το μνημόνιο.

Το μόνο που την απασχολεί είναι πώς θα υπερφορολογήσει την πραγματική οικονομία για να μοιράσει «ψίχουλα» για… εξαγορά ψήφων.

Ενώ λογιστικά, στα δημοσιονομικά η Ελλάδα δεν πάει άσχημα υπό την έννοια ότι πιάνει τους οικονομικούς στόχους αυτό δεν μεταφράζεται σε εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών.

Η αγορά μετοχών και ομολόγων δεν πείστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και οι διεθνείς επενδυτές δεν εμπιστεύονται την Ελλάδα.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε μετά την έξοδο από τα μνημόνια να κερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών και αυτή η εξέλιξη είναι αντικειμενική διαπίστωση.

Το υπάρχον δημοσιονομικό μείγμα, παρόλο που εκπληρώνει τους δημοσιονομικούς στόχους, στερεί πόρους από την πραγματική οικονομία λόγω της υπερφορολόγησης και της περικοπής των επενδυτικών δαπανών.

Κατά συνέπεια, χρειάζεται μία αναδιάταξη του δημοσιονομικού μίγματος μέσω της μείωσης των φορολογικών συντελεστών και της ανα- κατανομής της δημόσιας δαπάνης κατά τρόπο που θα τονώνει την ανάπτυξη.

Κάτι τέτοιο θα επιθυμούσαν οι αγορές.

Η ανάπτυξη θα έπρεπε να είναι ο βασικός στόχος της κυβέρνησης. μετά και την υποτιθέμενη έξοδο της χώρας από τα μνημόνια. Ωστόσο, αυτή «πνίγεται» στα υπερπλεονάσματα που προκύπτουν από τη φορολογική αφαίμαξη των πολιτών, την αντιαναπτυξιακή περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και τη μη πληρωμή οφειλών του δημοσίου σε ιδιώτες.

Μεταρρυθμίσεις- ιδιωτικοποιήσεις

Την ίδια ώρα, οι αγορές προβληματίζονται και για την καθυστέρηση στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων εκ μέρους της κυβέρνησης, η οποία εκτός των άλλων συνεπάγεται και την καθυστέρηση στην καταβολή της πρώτης δόσης (περίπου 600 εκατ.) των 4,8 δισ. ευρώ από τα κέρδη που έχουν καταγράψει η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες από τα ελληνικά ομόλογα.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις ύψους 2 δισ. εντός του 2018, εκ των οποίων έχει πραγματοποιήσει μόνο 700 εκατ.

Έξοδος στις αγορές

Η απρόσκοπτη πρόσβαση του Ελληνικού Δημοσίου στις αγορές ομολόγων αποτελεί βασική προϋπόθεση για την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην κανονικότητα. Η ύπαρξη του ταμειακού αποθέματος ασφαλείας, αν και αποτελεί μια άγκυρα ασφαλείας καθώς επιτρέπει την εξασφάλιση χρηματοδότησης από τις αγορές με ευνοϊκούς όρους για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δύο ετών, εντούτοις συνεχίζει να έχει εξαιρετικά βραχυπρόθεσμο χαρακτήρα και περιορισμένου βαθμού δυνατότητα απορρόφησης κραδασμών από μια αντίξοη εγχώρια ή διεθνή συγκυρία.

Oι αγορές φοβούνται ακόμη ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να «βάλει χέρι» στο μαξιλάρι ασφαλείας των 30 δισ. ευρώ.

Αναμφισβήτητα, η καλύτερη εγγύηση για μια επιτυχή πορεία είναι η προσήλωση στην ολοκλήρωση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας και η επακόλουθη εδραίωση της εμπιστοσύνης των αγορών στις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, που είναι και το κύριο ζητούμενο για την απρόσκοπτη αναχρηματοδότηση του ελληνικού χρέους από τις αγορές κεφαλαίων και την πλήρη αποδέσμευση της Ελλάδος από τα προγράμματα επιτήρησης.

Αν σου άρεσε κάνε