Στο μικροσκόπιο της ΕΚΤ το σχέδιο της ΤτΕ για τα «κόκκινα» δάνεια

Στο μικροσκόπιο της ΕΚΤ το σχέδιο της ΤτΕ για τα «κόκκινα» δάνεια

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:17 Δημιουργία 26/11/18, 07:50
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Στο μικροσκόπιο της Ενιαίας Εποπτικής Αρχής (SSM) της ΕΚΤ μπαίνει σήμερα, Δευτέρα το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος για τα «κόκκινα» δάνεια.

Όπως έχει γράψει το «Xrimaonline.gr», κάποιες πτυχές του σχεδίου θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προβλήματα στο να δοθεί «πράσινο φως» από τις ευρωπαϊκές αρχές, καθώς μπορεί να κριθούν ότι αποτελεί κρατική ενίσχυση.

Το σχέδιο της ΤτΕ,που περιλαμβάνει την μεταφορά αναβαλλόμενου φόρου ύψους 7,5 δισ. ευρώ και «κόκκινων» δανείων 42 δισ. ευρώ εκτός τραπεζικών ισολογισμών σε ένα ειδικό όχημα.

Επιλύει σε μεγάλο βαθμό το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ οι επιπτώσεις στην κεφαλαιακή επάρκεια είναι περιορισμένες και μπορούν να αντιμετωπιστούν χωρίς αυξήσεις κεφαλαίου.

Ωστόσο, εγείρει αρκετά ερωτηματικά και μειονεκτήματα.

Στον «αέρα» κυριολεκτικά είναι και η εκτίμηση της ΤτΕ ότι τα κύρια ομόλογα (senior) περίπου 10 δισ. ευρώ θα πωληθούν σε ιδιώτες επενδυτές.

Σημειώνεται ότι θα εκδοθούν τρεις τύπους τραπεζικών ομολόγων (senior, mezzanine και junior bonds) και τα κύρια ομόλογα (senior) περίπου 10 δισ. ευρώ εκτιμά η ΤτΕ ότι θα πωληθούν σε ιδιώτες επενδυτές. Αρκετά δύσκολο, αν όχι απίθανο.

Επίσης, το σχέδιο προβλέπει ότι τυχόν ζημία ( διαφορά μεταξύ πραγματικών ανακτήσεων από τα NPEs και της καθαρής μετά από προβλέψεις αξία στην οποία μεταφέρονται τα συγκεκριμένα NPEs στο SPV) που θα έχει ο ομολογιούχος επενδυτής των senior bonds θα την επιδοτήσει ο Έλληνας φορολογούμενος κατά 7,4 δισ.

Ο ελληνικός τραπεζικός τομέας ολοκλήρωσε το 2ο τρίμηνο του 2018 με το απόθεμα NPEs στα 86 δισ. ευρώ, που αντιπροσωπεύει λόγο της τάξεως του 48%.

Η ΤτΕ πιστεύει ότι οι τράπεζες δεν θέλουν να χρησιμοποιήσουν τα κεφαλαιακά τους αποθέματα, καθώς ο νόμος για τα DTC (αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση) απαιτεί από ένα πιστωτικό ίδρυμα να καταγράφει ζημιές λόγω του κόστους που προκύπτει από τη μεταβίβαση, τη διαγραφή ή την απομείωση δανείων σε καθυστέρηση κατά τη διάρκεια μιας δεδομένης λογιστικής χρήσης.

Σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να αυξήσει το μετοχικό της κεφάλαιο, κατά ποσό που αντιστοιχεί στο μερίδιο των DTAs (29%).Αυτό είναι η αποζημίωση για την εγγύηση των κωδικών DTC που οδηγεί σε μεγαλύτερο μερίδιο του κράτους στην τράπεζα.

Αν σου άρεσε κάνε