Σκοτώνουν… την οικονομία

Σκοτώνουν… την οικονομία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:16 Δημιουργία 26/11/18, 08:00
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Η μόνη αναπτυξιακή πτυχή του νέου προϋπολογισμού είναι οι κάποιες μειώσεις εισφορών (παραμένουν όμως σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα) σε ορισμένες επαγγελματικές ομάδες.

Οι φόροι αυξάνονται άλλη μία χρονιά κατά περίπου1 δισ. ευρώ, έτσι ώστε η κυβέρνηση να εξασφαλίσει υπερπλεονάσματα για να δίνει «αντίδωρα» επιδόματα για υφαρπαγή ψήφων.

To 2018 το πρωτογενές πλεόνασμα έκλεισε στο 3,98% του ΑΕΠ έναντι υποχρέωσης για 3,5% του ΑΕΠ. Και για το εκλογικός 2019, σύμφωνα με τις προβλέψεις του νέου προϋπολογισμού θα υπερβεί εκ νέου το στόχο του 3,55 και θα ανέλθει στο 3,6% του ΕΠ, πατά τις προαγγελθείσες παροχές και τη περικοπή των συντάξεων. Και αυτό γιατί οι φόροι θα αυξηθούν κατά 1 δισ. ευρώ και οι δαπάνες θα αυξηθούν ελάχιστα.

Η κυβέρνηση μπροστά στο κομματικό συμφέρον επιλέγει πολιτικές με στόχο τη μείωση της συντριβής της στις επόμενες εκλογές.

Τη στιγμή που η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα έπρεπε να είναι το βασικό ζητούμενο.

Πώς θα έλθει υψηλή ανάπτυξη, χωρίς μεγάλες επενδύσεις , ιδιωτικοποιήσεις, με περιορισμό του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), όταν το κράτος δεν επιστρέψει τα οφειλόμενα στον ιδιωτικό τομέα;

Το κράτος χρωστάει διαρκώς στους Έλληνες πολίτες, ενώ όσον αφορά στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων συνεχώς κατρακυλάει προς τα κάτω, προκειμένου να στηρίξει δήθεν ευεργετικές κυβερνητικές πολιτικές.

Η κυβέρνηση στηρίζει την εκτίμησή της στον προϋπολογισμό για ανάπτυξη 2,5% το 2019 στο ότι θα αυξηθεί η ιδιωτική κατανάλωση , στις εξαγωγές και στον τουρισμό.

Όμως υπάρχουν αβεβαιότητες κατά το πόσο θα αυξάνονται οι εξαγωγές και οι τουριστικές εισπράξεις, όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση κατεβάζει σημαντικά τους ρυθμούς ανάπτυξης της.

Η κυβέρνηση στοχεύει και το 2019 σε υπερπλεονάσματα σε βάρος της ανάπτυξης και της πραγματικής οικονομίας, με κύριο μοχλό την υψηλή φορολογία, με το ιδιωτικό χρέος, δηλαδή τις οφειλές των πολιτών σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία να έχει εκτοξευθεί κατά 60% από το τέλος του 2014, απόδειξη ότι έχει εξαντληθεί η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών.

Η πολιτική «ματωμένων» υπερπλεονασμάτων που κατήγγειλε ω αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει την ελληνική οικονομία σε ύφεση, όταν το πρώτο ζητούμενο είναι η υψηλή ανάπτυξη άνω του 4% για τα επόμενα χρόνια.

Η θεωρία της εκτίναξης της οικονομίας ως «ελατηρίου» ούτε καν επιβεβαιώθηκε, παρά τις συνεχείς εκτιμήσεις ακόμη και του ίδιου του πρωθυπουργού. Η αναμενόμενη ανάπτυξη της τάξεως του 1,5-2% δεν μπορεί να λύσει τη δύσκολη εξίσωση: 345 δισ. ευρώ εξωτερικό χρέος, 227 δισ. ευρώ ιδιωτικό χρέος (οφειλές σε εφορία και ταμεία, «κόκκινα» δάνεια) και 183 δισ. ευρώ Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν.

Αν σου άρεσε κάνε