Με το μέρισμα των 710 εκατ. χρυσώνουν το χάπι για την «αφαίμαξη» της μεσαίας τάξης

Με το μέρισμα των 710 εκατ. χρυσώνουν το χάπι για την «αφαίμαξη» της μεσαίας τάξης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 11:52 Δημιουργία 28/11/18, 11:33

Με το επικοινωνιακό «χαρτί» του κοινωνικού μερίσματος κάνουν πολιτικό παιχνίδι στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που τα ελληνικά νοικοκυριά έχουν «στεγνώσει» από την υπερφορολόγηση.

Σήμερα, Τετάρτη η σχετική τροπολογία κατατέθηκε στη Βουλή, με τον υπουργό Οικονομικών να διασκεδάζει τις εντυπώσεις ξανά για τα «ματωμένα» υπερπλεονάσματα.

Με βάση την τροπολογία, το κοινωνικό μέρισμα θα διαμορφωθεί στο ποσό των 710 εκατ. ευρώ και αναμένεται να διανεμηθεί μέχρι τέλος του έτους στους δικαιούχους, όπως ανακοίνωσε από το βήμα της Ολομέλειας ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο ίδιος ανέφερε πως δεν αλλάζουν οι παράμετροι στη διανομή του σε σύγκριση με πέρυσι, αλλά υπάρχουν «οριακές διαφορές».

«Τώρα που βγήκαμε από το πρόγραμμα δεν χρειάζεται υπεραπόδοση λόγω του ΔΝΤ, άρα μπορούμε να φέρνουμε μέτρα εκ των προτέρων. Στόχος το πλεόνασμα 3,5%, αφήνουμε και μια καβάτζα για ασφάλεια. Μπορούμε να το ξοδέψουμε εκ των προτέρων και να παίρνουμε και μόνιμα μέτρα όπως για το 2019, το 2020 και το 2021, όπως το επίδομα στέγασης. Αυτά τα μέτρα θα βοηθήσουν την οικονομία», τόνισε ο κ. Τσακαλώτος, χρυσώνοντας το χάπι με τις λεγόμενες «κοινωνικές παρεμβάσεις».

Ο ΥΠΟΙΚ αναφέρθηκε εκτενώς στις δύο τροπολογίες, που κατατέθηκαν χθες το βράδυ στη Βουλή, οι οποίες αφορούν τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% για περιουσίες με αντικειμενική αξία έως 60.000 ευρώ και τη σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις.

Σε ό,τι αφορά τον ΕΝΦΙΑ ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε πως:

-Ο ΕΝΦΙΑ, μειώνεται κατά 30% για περιουσίες φυσικών προσώπων με αντικειμενική αξία που ανέρχεται μέχρι 60.000 ευρώ

-Όταν η συνολική αξία της περιουσίας υπερβαίνει το ποσό των εξήντα χιλιάδων (60.000) ευρώ, το ποσό έκπτωσης του 30% μειώνεται κατά 70 λεπτά ανά 1.000 ευρώ με μέγιστη έκπτωση του ΕΝΦΙΑ τα 100 ευρώ.

-Σε σύνολο 5,9 εκατομμυρίων ιδιοκτητών τα 3,5 εκατομμύρια (60% των ιδιοκτητών) θα έχει μείωση 30%

- Άλλο 1 εκατομμύριο (17% των ιδιοκτητών) θα έχει μείωση 20%

-Άλλο μισό εκατομμύριο θα έχει μείωση 10%

-Δηλαδή τα 5 από τα 5, 9 εκατομμύρια (87% των ιδιοκτητών) θα έχουν μείωση μεγαλύτερη ή ίση του 10%

-Επίσης, παρατείνεται και για το έτος 2019 το χρονικό διάστημα μέχρι του οποίου η αξία των αγροτεμαχίων των φυσικών προσώπων δεν συνυπολογίζεται για την επιβολή του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ.

Σχετικά με την τροπολογία που μειώνει σταδιακά τους συντελεστές φόρου των επιχειρήσεων, ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε πως όταν θα φτάσει στο 25%, θα είναι λίγο μεγαλύτερος από τον μέσο όρο της ΕΕ. «Είναι κάτι που θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις αλλά και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, δεν θα κερδίσουν μόνον μεγάλες».

Υπογράμμισε δε πως έτσι θα είναι σταθερό το σύστημα ώστε «να ξέρουν οι επενδυτές τους κανόνες του παιχνιδιού», ενώ τόνισε πως καλό είναι να υπάρχει ο ίδιος φορολογικός συντελεστής στα κέρδη «για να μην υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ των κρατών».

Αν σου άρεσε κάνε