Τράπεζες: Τα σενάρια συγχώνευσης και η «σανίδα σωτηρίας» για τα κόκκινα δάνεια

Τράπεζες: Τα σενάρια συγχώνευσης και η «σανίδα σωτηρίας» για τα κόκκινα δάνεια

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 14:07 Δημιουργία 29/11/18, 08:20
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Το σενάριο συγχώνευσης της Τράπεζας Πειραιώς με την Αlpha Bank που είδε χθες το φως της δημοσιότητας και διαψεύστηκε, δεν είναι το μοναδικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Xrimaonline.gr», πριν από λίγους μήνες είχε εξεταστεί και πάλι, σε ανώτερο επίπεδο, η συγχώνευση μεταξύ της Εθνικής και Πειραιώς. Βέβαια, οι πρώτες ζυμώσεις για το «γάμο» των δύο αυτών τραπεζών είχαν σημειωθεί την Άνοιξη του 2010.

Ωστόσο, το σχέδιο δεν προχώρησε, όπως και οποιαδήποτε σχετική σκέψη δεν θα μπορέσει μελλοντικά να καρποφορήσει, αν δεν δοθεί λύση στο πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων, καθώς διαφορετικά θα προκαλούσε σοβαρές κεφαλαιακές επιπτώσεις στις τράπεζες, δημιουργώντας μεγαλύτερες ανάγκες κεφαλαίου.

Ακόμη και να υπήρχε «εγχώρια» πρόθεση να συγχωνευτούν τράπεζες, ο SSM, ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των τραπεζών, θα απέρριπτε το πλάνο, καθώς η Ελλάδα έχει το πιο συγκεντρωτικό τραπεζικό σύστημα στην Ευρώπη.

Οι τέσσερις συστημικές ελέγχουν το 95% της αγοράς, όταν οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες στη Γερμανία ελέγχουν το 57% της γερμανικής τραπεζικής αγοράς.

Οι ελληνικές τράπεζες εμφανίζουν τον μεγαλύτερο βαθμό συγκέντρωσης στον τραπεζικό κλάδο. Έτσι δεν μπορούν να υπάρξουν μόνο 2 τράπεζες καθώς τίθεται θέμα ολιγοπωλίου.

Ο «βραχνάς» των κόκκινων δανείων

Το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων θα απασχολεί για τα επόμενα χρόνια το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Αν κι αυτά μειώθηκαν κατά 4,2% στο δεύτερο τρίμηνο του 2018, από 46,9% στο 44,9%, ωστόσο κρατήθηκαν την πρώτη θέση στην Ε.Ε., «γράφοντας» το μεγαλύτερο ποσοστό.

Ακολουθεί, η Κύπρος με 28,1% του συνόλου των δανείων να είναι μη εξυπηρετούμενα, καταγράφοντας μείωση κατά 16% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2017 (33,4% επί του συνόλου των δανείων). Αμέσως μετά είναι η Πορτογαλία (11,7%), η Ιταλία (10%), η Ιρλανδία (8,5%) και η Σλοβενία (7,4%) σε σχέση με 15,5%, 12,2%, 11,6% και 11,4%, αντίστοιχα, το 2017.

Κατά μέσο όρο στην Ε.Ε. τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν στο 3,4% από 4,6% το δεύτερο τρίμηνο του 2017, καταγράφοντας μείωση 25,3%.

Βοήθεια…

Βοήθεια και στις ελληνικές τράπεζες, ώστε να πουλήσουν μαζικά «κόκκινα» δάνεια σε funds χωρίς να υποστούν μεγάλες ζημιές, δίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με σχέδιο οδηγίας που αποκάλυψε χθες το Bloomberg.

Το σχέδιο προορίζεται, όπως σημειώνει το πρακτορείο, να υποστηρίξει πρωτίστως τις ιταλικές τράπεζες, που βαρύνονται με προβληματικά ανοίγματα 174 δισ. ευρώ, αλλά θα ωφελήσει και τις ελληνικές τράπεζες, σε μια περίοδο όπου οι ελληνικές αρχές αναζητούν λύσεις για να μην επηρεασθεί δραματικά η κεφαλαιακή επάρκεια από την ταχύρρυθμη μείωση των «κόκκινων» ανοιγμάτων με πωλήσεις σε επενδυτές.

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο που μνημονεύει το “Bloomberg”, το σχέδιο της Κομισιόν χαλαρώνει τους λογιστικούς κανόνες για τη μεταχείριση των προβλέψεων που είναι υποχρεωμένες να εγγράφουν οι τράπεζες όταν πωλούν δάνεια σε επενδυτές σε τιμές χαμηλότερες από αυτές που εγγράφονται στα βιβλία τους.

Ειδικότερα, προβλέπεται ότι οι τράπεζες θα υπολογίζουν με διαφορετικό μοντέλο τις ζημιές από την πώληση χαρτοφυλακίων δανείων, ώστε αυτές να «ψαλιδίζονται», αλλά αυτό θα ισχύει μόνο σε περιπτώσεις μεγάλων τέτοιων συναλλαγών, δηλαδή πωλήσεων δανείων που αντιστοιχούν σε ποσοστό τουλάχιστον 20% του συνόλου των προβληματικών ανοιγμάτων.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, οι τράπεζες θα πρέπει να προσπαθήσουν πολύ για να ενταχθούν στο ευνοϊκό καθεστώς, αφού το όριο που τίθεται μεταφράζεται πολύ μεγάλα deal πώλησης «κόκκινων» δανείων της τάξεως των 17 δισ. ευρώ συνολικά για τις τέσσερις συστημικές.

Αν σου άρεσε κάνε