Επίθεση της ΓΣΕΒΕΕ στην κυβέρνηση για τον προϋπολογισμό

Επίθεση της ΓΣΕΒΕΕ στην κυβέρνηση για τον προϋπολογισμό

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 17:03 Δημιουργία 30/11/18, 17:01

Η συνεχής επιδίωξη πρωτογενών πλεονασμάτων πάνω από τα συμφωνημένα επίπεδα του 3,5% του ΑΕΠ πιθανότατα θα συμπιέσουν τον ιδιωτικό τομέα, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, προειδοποιεί η ΓΣΕΒΕΕ σε ανακοίνωσή της για τον προϋπολογισμό του 2019.

Ασκεί κριτική για ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου, μαχαίρι στις δημόσιες επενδύσεις και υπερφορολόγηση.

Όπως αναφέρει η πολιτική αυτή αποτυπώνεται και στον περαιτέρω περιορισμό των προγραμμάτων δημοσίων επενδύσεων, αλλά και στις σοβαρές εκκρεμότητες, που παραμένουν, όπως η αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημόσιου προς τον ιδιωτικό τομέα. Κάθε νέα καθυστέρηση στην αποπληρωμή των οφειλών αυτών, προειδοποιεί η Συνομοσπονδία, οδηγεί σε απώλεια της αναπτυξιακής δυναμικής και περιορίζει τις προοπτικές της ελληνικής επιχειρηματικότητας.

«Ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2019 έχει μια ιδιαιτερότητα: Είναι ο πρώτος κρατικός προϋπολογισμός μετά το 2009 που διαμορφώνεται από την ελληνική κυβέρνηση χωρίς την άμεση εμπλοκή των δανειστών. Ως εκ τούτου έχουν διαμορφωθεί σοβαρές προσδοκίες για χαλάρωση, τουλάχιστον, του αυστηρού μακροοικονομικού πλαισίου» αναφέρει η ΓΣΕΒΕΕ, ωστόσο αυτές δεν φαίνεται να επιβεβαιώνονται.

Τονίζει δε ότι δεδομένου ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα συντελείται σε περιβάλλον ιδιαίτερα υψηλής φορολόγησης είναι προφανές ότι το μέρισμα από την μεγέθυνση της ελληνικής οικονομίας δεν διαχέεται στο σύνολο της επιχειρηματικότητας.

Αν σου άρεσε κάνε