Πρέπει να διπλασιαστεί η ανάπτυξη του ΑΕΠ, τονίζει ο ΣΕΒ

Πρέπει να διπλασιαστεί η ανάπτυξη του ΑΕΠ, τονίζει ο ΣΕΒ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 19:40 Δημιουργία 30/11/18, 19:34

«Καμπανάκι» για την πορεία της ελληνικής οικονομίας σήμανε για μια ακόμα φορά ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, μέσω δηλώσεων που έκανε την Παρασκευή ο αντιπρόεδρος του Κωνσταντίνο Μπίτσιο από τη Θεσσαλονίκη, στο περιθώριο εκδήλωσης, που διοργάνωσαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη ο ΣΕΒ και ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ).

Αναφορικά με την πορεία του ελληνικού ΑΕΠ, ο κ. Μπίτσιος δήλωσε πως «το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα προβλέπει 2% και αυτό είναι σαφές ότι δεν αρκεί. Επίσης, πρέπει να φτάσουμε έναν στόχο 12% του ΑΕΠ για τη βιομηχανία, όταν στην ΕΕ ο στόχος είναι 20%. Έχουμε συνεπώς πάρα πολύ δρόμο, δρόμο τον οποίο πρέπει να διανύσουμε όλοι μαζί συνολικά, δεν είναι θέμα μιας περιφέρειας ή της Αθήνας, αφορά συνολικά την Ελλάδα», προσθέτοντας ότι για αυτό και ο ΣΕΒ θα συνεχίσει την προσπάθεια για στενότερη συνεργασία σε περιφερειακό επίπεδο.

Σε ό,τι αφορά δε, τη συζήτηση με τους κοινωνικούς εταίρους για την αύξηση του κατώτατου μισθού, ο κ.Μπίτσιος υπογράμμισε ότι «η τελική απόφαση θα ληφθεί από το υπουργείο Εργασίας» και πρόσθεσε ότι «η αύξηση του κατώτατου μισθού πρέπει να συμβαδίζει με την παραγωγικότητα της οικονομίας. Αυτό πρέπει να είναι και ένα βασικό κριτήριο».

Ερωτηθείς σχετικά με τις φορολογικές ελαφρύνσεις ώστε να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας, δήλωσε ότι η υπερφορολόγηση της ελληνικής οικονομίας είναι ένα από τα βασικά αντικίνητρα -αν όχι το βασικό- για νέες επενδύσεις και για να φύγει η χώρα μπροστά. «Αναβολές όπως αυτή που παρατηρήσαμε τώρα, με τη μείωση φορολογίας στις επιχειρήσεις (...) δυσχεραίνουν την ανάπτυξη» τόνισε.

Όσον αφορά δε, τη σημερινή εκδήλωση, επισήμανε ότι μαζί με τον ΣΕΒΕ, ο ΣΕΒ έχει αναπτύξει εξαιρετική συνεργασία σε θέματα εξωστρέφειας, γιατί «εκτιμούμε ότι η εποχή αυτή, που είναι κρίσιμη για την ανάπτυξη της χώρας, ευνοεί και το να έχουμε συνέργειες».

Αν σου άρεσε κάνε