Μεταποίηση: Σε υψηλό έξι μηνών στην Ελλάδα, σε χαμηλό 2ετίας στην Ευρωζώνη

Μεταποίηση: Σε υψηλό έξι μηνών στην Ελλάδα, σε χαμηλό 2ετίας στην Ευρωζώνη

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 11:25 Δημιουργία 03/12/18, 11:23

Σε τροχιά ανάκαμψης παρέμεινε ο ελληνικός μεταποιητικός κλάδος τον Νοέμβριο, βελτιώνοντας τα επίπεδα παραγωγής και απασχόλησης, αν και η ζήτηση από το εξωτερικό ήταν η μικρότερη των τελευταίων 14 μηνών.

Ο παράγοντας αυτός φαίνεται να είναι το μεγάλο βαρίδι συνολικά στην μεταποιητική δραστηριότητα της Ευρωζώνης, η οποία αναπτύσσεται μεν, αλλά παρουσιάζει τις χειρότερες επιδόσεις από τον Αύγουστο του 2016.

Σύμφωνα με την μηνιαία έρευνα της IHS Markit, ο δείκτης PMI για την ελληνική μεταποίηση σκαρφάλωσε από τις 53,1 μονάδες τον Οκτώβριο στις 54 τον Νοέμβριο- τα υψηλότερα επίπεδα εδώ και έξι μήνες.

Η αύξηση της παραγωγής ήταν, σε γενικές γραμμές, ισχυρή και συνδέθηκε ιδιαιτέρως με τον μεγαλύτερο όγκο νέων παραγγελιών και την εντονότερη ζήτηση των πελατών. Οι νέες παραγγελίες αυξήθηκαν με τον ισχυρότερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Μάρτιο, με την άνοδο να αποδίδεται στην εγχώρια ζήτηση. Οι νέες εργασίες από το εξωτερικό αυξήθηκαν με το βραδύτερο ρυθμό από το Σεπτέμβριο του 2017.

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά τα μηνύματα από το μέτωπο της απασχόλησης, με τον ρυθμό δημιουργίας θέσεων εργασίας να είναι ένας από τους ταχύτερους που έχουν καταγραφεί από την αρχή συλλογής των στοιχείων της έρευνας, το 1999.

Την ίδια ώρα, ο δείκτης PMI για τη μεταποίηση στην Ευρωζώνη διολίσθησε από τις 52 μονάδες τον Οκτώβριο σε μόλις 51,8μονάδες. Πρόκειται για τον τρίτο διαδοχικό μήνα πτώσης και την πλέον απογοητευτική επίδοση εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια. Υπενθυμίζεται ότι οι 50 μονάδες είναι το όριο, που διακρίνει την ανάπτυξη από την ύφεση.

Αν σου άρεσε κάνε