Εκνευρισμός του πρέσβη των ΗΠΑ για την επένδυση στο Ελληνικό

Εκνευρισμός του πρέσβη των ΗΠΑ για την επένδυση στο Ελληνικό

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 15:36 Δημιουργία 03/12/18, 15:31

Τη δυσαρέσκεια του για το ότι η μεγάλη επένδυση στο Ελληνικό συνεχίζει να καθυστερεί εξέφρασε ο Τζέφρι Πάιατ με συνέντευξη του στην εφημερίδα «Εθνικός Κήρυκας», με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα να υπογραμμίζει απογοήτευσή του για τις καθυστερήσεις.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στη χώρα μας,υπάρχει ανάγκη για μεταρρυθμίσεις που εξομαλύνουν τη διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων και δημιουργούν ένα προβλέψιμο πλαίσιο κανονισμών επιτρέποντας στις ξένες επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα.

«Η Διεθνής Έκθεση της Θεσσαλονίκης, όπου οι ΗΠΑ ήταν η τιμώμενη χώρα, μας παρείχε μία μοναδική πλατφόρμα για ευρείες συζητήσεις μεταξύ των δύο κυβερνήσεων και του ιδιωτικού τομέα για να βρεθούν τρόποι για την επίτευξη αυτών των στόχων και την αύξηση των επενδύσεων (...) Πιστεύω λοιπόν ότι είμαστε εν πολλοίς στο σωστό δρόμο, αλλά έχουμε ακόμη πολλή δουλειά μπροστά μας (...) Η μεγαλύτερη απογοήτευσή μου είναι που ακόμη δεν έχουμε δει κάποια σημαντική πρόοδο στο έργο του Ελληνικού, το οποίο έχει τη δυνατότητα να δώσει ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη, να προσελκύσει επενδύσεις από τις ΗΠΑ και να μεταμορφώσει το παραλιακό μέτωπο της Αθήνας».

Κληθείς να σχολιάσει «τις ανησυχίες για ανθρώπους όπως ο Ιβάν Σαββίδης», ο κ. Πάιατ υποστήριξε ότι «πρέπει να δούμε την ευρύτερη εικόνα. Προκειμένου η Ελλάδα να ανακάμψει πραγματικά από την οικονομική κρίση, χρειάζεται υγιείς, διαφανείς ξένες επενδύσεις οι οποίες υποστηρίζονται από καθαρές δυνάμεις της αγοράς. Πρόκειται για κάτι που τονίζω καθώς εξετάζουμε τις επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζει η Ελλάδα για τις ΗΠΑ, ότι δηλαδή οι κανονισμοί πρέπει να διέπονται από ένα προβλέψιμο πλαίσιο και να διασφαλίζεται ότι οι ιδιωτικοποιήσεις προχωρούν με διαφανή τρόπο. Αυτού του είδους οι μεταρρυθμίσεις θα δημιουργήσουν ένα περιβάλλον που θα συμβάλλει στην αύξηση των υγιών ξένων επενδύσεων, ειδικά από τις ΗΠΑ και πιστεύω ότι οι αμερικανικές επιχειρήσεις - συμπεριλαμβανομένων των ελληνο-αμερικανικών επιχειρήσεων - προσφέρουν μία επιχειρηματική νοοτροπία που θα βοηθήσει την Ελλάδα να ανακάμψει».

Ο Αμερικανός πρέσβης ξεχώρισε την επένδυση της ONEX στα ναυπηγεία της Σύρου, ως ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα δημιουργίας θέσεων εργασίας και βελτίωσης της τοπικής οικονομίας. «Επομένως, το θέμα δεν είναι τα πρόσωπα, αλλά οι πρακτικές».

Ερωτηθείς για τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά την στρατιωτική συνεργασία των ΗΠΑ με την Ελλάδα ο κ. Πάιατ αρχικά σημείωσε ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν μόνο μία στρατιωτική βάση στην Ελλάδα, στον κόλπο της Σούδας.

«Είμαστε ευγνώμονες για αυτή τη βάση και συζητούμε διαρκώς με τους Έλληνες εταίρους μας για τους τρόπους εκσυγχρονισμού και επέκτασης της χρήσης της. Επίσης είμαστε ευγνώμονες για τις συμφωνίες που έχουμε σχετικά με τη χρήση ελληνικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων και άλλων υποδομών σε προσωρινή βάση. Ένα παράδειγμα είναι τα ελικόπτερά μας στο Στεφανοβίκειο, τα οποία θα έχουν την ευκαιρία να συνεχίσουν να επιχειρούν και να εκπαιδεύονται με τους Έλληνες εταίρους μας κατά τους προσεχείς μήνες. Επίσης έχουμε τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (MQ9s) που έχουν ως προσωρινή βάση τη Λάρισα και επεκτείνουμε τις δυνάμεις ασφαλείας μας και την συνεργασία για την πάταξη της τρομοκρατίας. Όλα αυτά αποτελούν σύμβολα του υψηλού βαθμού εμπιστοσύνης που έχουμε στη σχέση ασφαλείας και άμυνας με την Ελλάδα».

Ακόμη ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα και σε άλλα σημεία της συνέντευξης που παραχώρησε, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το επίπεδο των ελληνο-αμερικανικών σχέσεων, το οποίο χαρακτηρίζει ότι είναι «σε ένα ιδιαίτερα υψηλό σημείο" καθώς "βλέπουμε τα συμφέροντά μας να συγκλίνουν σε κοινούς στόχους».

Επίσης κληθείς να σχολιάσει την εγγύτητά του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Πάιατ δήλωσε ότι «στη διπλωματία, συζητάμε για τα κοινά συμφέροντα και τους κοινούς στόχους εξωτερικής πολιτικής (...) η δουλειά μου είναι να εκπροσωπώ τις ΗΠΑ στην εκλεγμένη κυβέρνηση της Ελλάδας».

Αν σου άρεσε κάνε