Eurogroup σε Αθήνα: «Τρέξτε» τα συμφωνηθέντα!

Eurogroup σε Αθήνα: «Τρέξτε» τα συμφωνηθέντα!

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 11:30 Δημιουργία 04/12/18, 11:25

Ξεκάθαρα μηνύματα στέλνει στην κυβέρνηση Τσίπρα το Eurogroup, στον απόηχο της τελευταίας έκθεσης της ΕΕ στην οποία καταγράφονται οι σημαντικές καθυστερήσεις ως προς το «μέτωπο» των μεταρρυθμίσεων.

«Τρέξτε τις ιδιωτικοποιήσεις, τηρήστε τα συμφωνηθέντα». Αυτό συνέστησαν στην Αθήνα οι Ευρωπαίοι ΥΠΟΙΚ κατά τις μαραθώνιες διαβουλεύσεις τους στις Βρυξέλλες, όπου το ελληνικό ζήτημα τέθηκε επί τάπητος με ταχύτητες... εξπρές.

Όπως έγραφε και χθες το Xrimaonline.gr, τα νεότερα για την Αθήνα θα συζητηθούν στα τέλη Φεβρουαρίου, όταν η επόμενη αξιολόγηση της ΕΕ για τη «μεταμνημονιακή πρόοδο» θα έχει δει το «φως» της δημοσιότητας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, αφού εκτίμησε ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ θα ικανοποιηθεί το 2019, ανέφερε πως αυτό το οποίο ξεκάθαρα χρειάζεται τώρα η Ελλάδα είναι η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα στους τομείς-«αγκάθια» και συγκεκριμένα των αποκρατικοποιήσεων, της εξόφλησης ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου, της διαχείρισης των κόκκινων δανείων αλλά και αλλαγών στις αγορές προϊόντων.

«Το ζητούμενο είναι πολύ καθαρό, ενίσχυση της ανάπτυξης με παράλληλο σεβασμό των δημοσιονομικών στόχων», δήλωσε όλο νόημα ο Κλάους Ρέγκλινγκ, ο επικεφαλής του ESM.

Την ίδια στιγμή, ο Γάλλος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί τόνισε: «Είμαι χαρούμενος που δεν θα μειωθούν οι συντάξεις 1,4 εκατομμυρίου συνταξιούχων κατά 14%». Όπως ο ίδιος είπε, η Κομισιόν πάντα ήταν της άποψης πως αυτές οι περικοπές δεν είναι απαραίτητες.

Τέλος, ο ίδιος επανέλαβε την εκτίμηση ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το επόμενο έτος θα επιτευχθεί, τονίζοντας πως η συνεδρίαση του Eurogroup ήταν «άλλη μια καλή ημέρα για την Ελλάδα, η οποία προχωράει μπροστά, κάνοντας βήματα προς την κανονικότητα».

Αν σου άρεσε κάνε