Οι εξαγωγές «έσωσαν» την ανάπτυξη - «Βυθίστηκαν» επενδύσεις και καταναλωτική δαπάνη

Οι εξαγωγές «έσωσαν» την ανάπτυξη - «Βυθίστηκαν» επενδύσεις και καταναλωτική δαπάνη

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 17:48 Δημιουργία 04/12/18, 12:12

Με ρυθμό ανάπτυξης 2,2% «έτρεξε» η ελληνική οικονομία στο γ΄3μηνο του τρέχοντος έτους, λαμβάνοντας ώθηση από τον κλάδο των εξαγωγών, τη στιγμή που οι επενδύσεις σημείωσαν νέα «βουτιά», ενώ και η καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε επίσης.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ, το ελληνικό ΑΕΠ μεγεθύνθηκε 1% σε τριμηνίαια και 2,2% σε ετήσια στο διάστημα Ιουλίου- Σεπτεμβρίου.

Το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία της στατιστικής αρχής, το ΑΕΠ μεγεθύνθηκε 1,7% σε ετήσια και 0,4% σε τριμηνιαία βάση.

Σε ετήσια βάση η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε πτώση 0,3%, ενώ οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου συρρικνώθηκαν κατά 23,2%.

Από την άλλη αύξηση κατά 7,6% κατέγραψαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Συγκεκριμένα οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 7,9% ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 8%.

Αύξηση κατά 15% παρουσίασαν σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2017 και οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών.

Παρόμοια ήταν η εικόνα σε τριμηνιαία βάση. Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 0,2% σε σχέση με το 2 o τρίμηνο του 2018 και οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου σημείωσαν πτώση 14,5%.

Αύξηση κατά 2,8% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 1,0% ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 3,8%.

Αν σου άρεσε κάνε