Σχέδιο για 25.000 πλειστηριασμούς έως τον Ιούνιο

Σχέδιο για 25.000 πλειστηριασμούς έως τον Ιούνιο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 12:52 Δημιουργία 05/12/18, 08:00
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Την ώρα που έχει ξεκινήσει η αντίστροφη για το τέλος της προστασίας που παρέχει ο νόμος Κατσέλη, πληροφορίες αναφέρουν ότι έως το τέλος Ιουνίου 2019 προγραμματίζονται περί τις 25.000 πλειστηριασμοί.

Μόνο δε για την τρέχουσα και την επομένη εβδομάδα έχουν προγραμματιστεί πάνω από 1.700 πληστειριασμοί.

Από την «σεισάχθεια» που υποσχόταν η κυβέρνηση Τσίπρα το 2015 και παρά το τέλος των μνημονίων, όπως η ίδια διατυμπανίζει, περάσαμε στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και μάλιστα με διαδικασίες fast track. Σήμερα αναμένεται να βγουν στο… σφυρί πάνω από 700 ακίνητα.

Τα ακίνητα εκποιούνται γρηγορότερα σε νέες μειωμένες τιμές που θα κινούνται πολύ κάτω από τις εμπορικές αξίες. Ο στόχος προφανής: να βρεθούν ενδιαφερόμενοι αγοραστές για να φύγουν από τα χέρια των τραπεζών και του Δημοσίου τα ακίνητα των κόκκινων δανειοληπτών και οφειλετών.

Πρακτικά όλο αυτό σημαίνει ότι αρκετοί θα έρθουν αντιμέτωποι με το δράμα των πλειστηριασμών.

Υπενθυμίζεται ότι παρά το "τέλος των μνημονίων" ισχύει κανονικά η διάταξη που προβλέπει επιτρέπονται οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων, ακόμη και της πρώτης κατοικίας, για τα χρέη των πολιτών προς το κράτος (εφορίες - ασφαλιστικά ταμεία).

Με άλλα λόγια το ελληνικό Δημόσιο μπορεί να βγάζει μαζικά στο «σφυρί» κινητά και ακίνητα οφειλετών για χρέη από 500 ευρώ και άνω. Για την ώρα πάντως βγαίνουν στο σφυρί ακίνητα για πολύ μεγαλύτερες οφειλές ενώ για επικοινωνιακούς λόγους προτεραιότητα δίνεται στα ακίνητα των επωνύμων.

Στις 5 Σεπτεμβρίου επαναλειτουργεί η ανανεωμένη ηλεκτρονική πλατφόρμα για τους πλειστηριασμούς στην οποία έχουν ήδη αναρτηθεί περισσότεροι από 2.000 πλειστηριασμοί.

Σημειώνεται πως από την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας στις 21 Φεβρουαρίου έχουν ολοκληρωθεί 16.190 πλειστηριασμοί. Σύμφωνα με τους στόχους που έχουν τεθεί θα πρέπει κάθε μήνα να ολοκληρώνονται περίπου 3.000 πλειστηριασμοί με τον ετήσιο στόχο για το τρέχον έτος να είναι 30.000 πλειστηριασμοί. Σημειώνεται πως για το 2019 θα πρέπει οι πλειστηριασμοί να φτάσουν τουλάχιστον τις 50.000.

Υπογραμμίζεται πως από τις 15 Σεπτεμβρίου έχει αρθεί το τραπεζικό απόρρητο και έχει ανοίξει η διατραπεζική πλατφόρμα προκειμένου να διαπιστωθεί πόσοι από τους οφειλέτες που έχουν υπαχθεί στο νόμο «Κατσέλη» έχουν πραγματική ανάγκη και όντως δεν μπορούν να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και πόσοι υπάγονται στην κατηγορία των στρατηγικών κακοπληρωτών και θα πρέπει να μην έχουν δικαίωμα χρήσης του προνομιακού νομοθετήματος.

Αν σου άρεσε κάνε