Τράπεζες: «Καμπανάκι» για κρατική ενίσχυση μέσω του σχεδίου για τα NPEs

Τράπεζες: «Καμπανάκι» για κρατική ενίσχυση μέσω του σχεδίου για τα NPEs

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 14:38 Δημιουργία 10/12/18, 14:30

Το μήνυμα ότι πτυχές του σχεδίου της ΤτΕ για την αντιμετώπιση των «κόκκινων δανείων» μπορεί να συνιστούν κρατική ενίσχυση έστειλαν οι τράπεζες στη Goldman Sachs κατά τη διάρκεια του συνεδρίου Greek Conference, το οποίο διεξήχθη την περασμένη Παρασκευή στο Λονδίνο.

Συγκεκριμένα, και οι τέσσερις συστημικές συμφώνησαν στο ότι το σχέδιο της Κεντρικής Τράπεζας είναι ακόμα σε πολύ αρχικό στάδιο.

Κάποιες εξ αυτών ανέφεραν ότι ο SSM εξέφρασε επιφυλάξεις σε ό,τι αφορά το μέγεθος του SPV (40 δισ. ευρώ), ενώ άλλες σημείωσαν ότι η μεταφορά των απαιτήσεων αναβαλλόμενης φορολογίας (DTC) μπορεί να συνιστά κρατική ενίσχυση.

Πιο αναλυτικά, τα πέντε βασικά θέματα που συζητήθηκαν, ήταν τα εξής:

-Η συγχώνευση της Eurobank και το χρονοδιάγραμμα επιτάχυνσης της μείωσης των NPEs.

H Εurobank δήλωσε ότι αναμένει πρόοδο και στα δύο μέτωπα βάσει του παρακάτω ενδεικτικού χρονοδιαγράμματος:

α' τρίμηνο 2019: Υποβολή των σχεδίων των NPEs στον SSM και τιμολόγηση της τιτλοποίησης που αναμένεται να γίνει.

β' τρίμηνο 2019: Η συγχώνευση με την Grivalia αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2019. Η προγραμματισμένη διάθεση είναι για το 50% τουλάχιστον του μετοχικού κεφαλαίου της FPS.

δ' τρίμηνο 2019: Η κατανομή των mezzanine τίτλων αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο δ' τρίμηνο του επόμενου έτους. Η Eurobank διευκρίνισε ότι ενώ το σκέλος της συναλλαγής δεν υπόκειται στην ολοκλήρωση της μερικής διάθεσης της FPS, και οι δύο συναλλαγές μπορεί να μοιραστούν τον ίδιο αγοραστή

Όσον αφορά το SPV, η Eurobank αναμένει καθαρή αξία ενεργητικού (NACV) ύψους 1,35 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 1,05 δισ. ευρώ αντιστοιχούν στη δόση των senior τίτλων και τα 0,3 δισ. ευρώ στους mezzanine τίτλους.

-Alpha Bank

Η Alpha Bank ανέφερε ότι το dilution που σχετίζεται με τις αναβαλλόμενες φορολογικές πιστώσεις (DTC) αποτελεί τον κύριο περιορισμό στην επιτάχυνση της διάθεσης NPEs και έτσι, εάν είναι επιτυχής, μπορεί να αναπαράγει την εταιρική αναδιάρθρωση της Eurobank για την εξάλειψη αυτού του κινδύνου dilution. Η τράπεζα επίσης σημείωσε πως εκτιμά ότι το 2019 το κόστος κινδύνου (COR) θα κυμανθεί στο 1,6-1,7% και τόνισε ότι περίπου 3 δισ. ευρώ δανείων λιανικής υπάγονται στο νόμο Κατσέλη.

-Εθνική Τράπεζα

Η Εθνική Τράπεζα σημείωσε ότι σκοπεύει να μειώσει τα NPEs πιο σταδιακά από ό,τι η Eurobnk και η απόδοση ιδίων κεφαλαίων (ROE) εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στο 2% το 2019-2020. Η τράπεζα ανέφερε επίσης ότι πρέπει να εκδώσει τίτλους κατηγορίας Tier 2 προκειμένου να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις του πυλώνα 2 (P2G) στο μέλλον.

-Τράπεζα Πειραιώς

Η Πειραιώς ανέφερε ότι ο SSM δεν έχει ακόμη απαντήσει όσον αφορά το σχέδιο μείωσης των NPEs που υποβλήθηκε τον Σεπτέμβριο. Η τράπεζα ανακοίνωσε επίσης ότι αναμένεται πως το 2019 το P2R θα μειωθεί στο 3% από 3,75% σήμερα. Προτίθεται επίσης να εκδώσει έναν τίτλο Tier 2 το 2019 και ένα "πρόσθετο μέσο το 2020".

-Πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη διαχείριση των NPEs

Και οι τέσσερις τράπεζες συμφώνησαν ότι το σχέδιο που προτείνει η ΤτΕ ήταν ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο και ορισμένα στελέχη ανέφεραν ότι ο SSM εξέφρασε κάποιες επιφυλάξεις όσον αφορά το μέγεθος του SPV (40 δισ. ευρώ). Ορισμένες τράπεζες ανέφεραν επίσης ότι η μεταφορά κωδικών DTC μπορεί να συνιστά κρατική ενίσχυση.

-Τιμές-στόχοι

Αlpha Βank (Buy): 2,45 ευρώ.

Eurobank: (ουδέτερη): 1,03 ευρώ.

Εθνική (ουδέτερη): 2,76 ευρώ.

Πειραιώς (ουδέτερη): 3,25 ευρώ.

Αν σου άρεσε κάνε