Προειδοποιήσεις από τον Κοστέλο για τον κατώτατο μισθό στην Ελλάδα

Προειδοποιήσεις από τον Κοστέλο για τον κατώτατο μισθό στην Ελλάδα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 18:44 Δημιουργία 10/12/18, 18:38

Συστάσεις προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να μην αποκλίνει των μεταρρυθμίσεων για τις οποίες έχει δεσμευτεί σε κρίσιμα ζητήματα όπως είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού και η μείωση του αριθμού των «κόκκινων» δανείων στις ελληνικές τράπεζες, έστειλε τη Δευτέρα το στέλεχος της Κομισιόν, Ντέκλαν Κοστέλο.

Μιλώντας στο συνέδριο του Capital Link στη Νέα Υόρκη, ο κ. Κοστέλο τόνισε πως ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται σε μία σειρά από κρίσιμα πεδία. Εφόσον η Ελλάδα ολοκληρώσει όλες αυτές τις εναπομείνασες δεσμεύσεις θα ενεργοποιηθούν οι πρόσθετες παρεμβάσεις στο χρέος αξίας 700 εκατομμυρίων ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2019.

Ο κ. Κοστέλο επισήμανε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην πρώτη έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας είναι θετική σε γενικές γραμμές για την πορεία της Ελλάδας κατά τη μεταμνημονιακή εποχή. Ανέφερε επίσης ότι ο προϋπολογισμός του 2019 είναι σύμφωνος με τους δημοσιονομικούς στόχους αναφορικά με το πρωτογενές πλεόνασμα.

Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης (μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης) ανέφερε ότι το πεδίο στο οποίο τα πήγε πάρα πολύ καλά η Ελλάδα ήταν αυτό της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, επισήμανε ότι η Ανεξάρτητη Αρχή εργάζεται σε πολλαπλά προγράμματα μεταρρυθμίσεων ούτως ώστε να διαμορφώσει ένα πιο αποτελεσματικό και λειτουργικό φοροεισπρακτικό μηχανισμό.

Ο πρώην εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Ελλάδα Μπομπ Τρα επεσήμανε ότι το μεγαλύτερο λάθος του Ταμείου ήταν η ελλιπής επικοινωνία του με τον ελληνικό λαό. Τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής είναι σκληρά, είπε. Έπρεπε να κάνουμε πιο πολλά για να εξηγήσουμε τι συμβαίνει στην οικονομία.

Ο κ. Τρα επισήμανε ότι αυτό που τον ανησυχεί στην Ελλάδα είναι πως το πολιτικό σύστημα δεν έχει σχέδιο, ότι όλες οι κυβερνήσεις δεσμεύονται για φοροελαφρύνσεις και οι αυξήσεις δαπανών γίνονται με χρήματα τα οποία δεν έχει η Ελλάδα. Ως εκ τούτου η Ελλάδα απλά αντιδρά στα γεγονότα αντί να διαμορφώνει το δικό της μέλλον, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Ταμείου.

Ο εκπρόσωπος του ΟΔΔΗΧ Δημήτρης Τσάκωνας παρουσίασε τους τέσσερις άξονες της πολιτικής του Οργανισμού: την παροχή διαφάνειας, τη μείωση του κόστους δανεισμού και τη διαμόρφωση μιας καμπύλης ομολόγων αλλά και της διατήρησης του διαλόγου και της εμπιστοσύνης απέναντι στους επενδυτές και στους οργανισμούς αξιολόγησης.

Ανέφερε ότι το τρίτο μνημόνιο ολοκληρώθηκε επιτυχώς τον Αύγουστο αλλά νέες προκλήσεις αναδεικνύονται. Σχετίζονται, είπε, με την κάλυψη των ετήσιων ακαθάριστων αναγκών της Ελληνικής Δημοκρατίας και τη διαχείρισή του χρέους.

Αν σου άρεσε κάνε