Στον «αέρα» 600 εκατ. από την ΕΚΤ γιατί το δημόσιο δεν πληρώνει

Στον «αέρα» 600 εκατ. από την ΕΚΤ γιατί το δημόσιο δεν πληρώνει

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 07:14 Δημιουργία 11/12/18, 07:00
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Εκτός από την υπερφορολόγηση και τη μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να δημιουργήσει υπερπλεόνασμα, προκειμένου να μοιράσει «ψίχουλα» για ψηφοθηρικούς λόγους, ακολουθεί την τακτική του «δεν πληρώνω, δεν πληρώνω» στις υποχρεώσεις της προς τους ιδιώτες.

Από τον Αύγουστο έκοψε τις πληρωμές οφειλών σε ιδιώτες, προκειμένου να κρατήσει χρήμα στο ταμείο, με σκοπό να το δώσει σαν κοινωνικό μέρισμα. Αποτέλεσμα ήταν όχι μόνον να μην μειωθούν τα χρέη αυτά τον περασμένο Οκτώβριο, αλλά να αυξηθούν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, τα ληξιπρόθεσμα χρέη του κράτους προς τους ιδιώτες αυξήθηκαν στα 2,621 δισ. τον Οκτώβριο, έναντι 2,612 δισ. τον Σεπτέμβριο.

Η μη εξόφληση των υποχρεώσεων του κράτους προς τους ιδιώτες απετέλεσε μία από τις αιτίες, μαζί με την μη υλοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων, που η Ε.Ε «πάγωσε» την επιστροφή των 600 εκατ. ευρώ από τα κέρδη που πέτυχε η ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα.

Το αναθεωρημένο μνημόνιο απαιτούσε την εξόφληση του συνόλου των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς ιδιώτες μέχρι και τον Αύγουστο 2018.

Σύμφωνα με το ανανεωμένο μνημόνιο, το υπόλοιπο των ληξιπρόθεσμών οφειλών σε προμηθευτές, και συνταξιούχους αλλά και επιστροφές φόρων θα έπρεπε να μηδενιστεί μέχρι και το τέλος του Προγράμματος.

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παρά τις περί του αντιθέτου δεσμεύσεις της, για πλήρη εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου δεν πληρώνει τις υποχρεώσεις της.

Παρ’ αυτά η κυβέρνηση προχωρά σε κατασχέσεις όταν οι φορολογούμενοι έχουν ληξιπρόθεσμες όφειλες. Τη δραματική κατάσταση των φορολογουμένων αποτυπώνουν και τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων όπου πάνω από τέσσερα εκατ. φορολογουμένων έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση.

Σε αυτούς έχουν ήδη επιβληθεί μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, δηλαδή κατά κύριο λόγο κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και άλλων εισοδημάτων στα χέρια τρίτων.

Η ΑΑΔΕ είναι η μόνη δημόσια υπηρεσία που προσπαθεί να πληρώσει τις υποχρεώσεις της, στους φορολογούμενους που έχουν επιστροφές φόρων κλπ –αν και μεγάλο μέρος των «πληρωμών» αυτών γίνεται και αυτομάτως με συμψηφισμούς φόρων ΕΝΦΙΑ που προέκυψαν μετά την εκκαθάριση των δηλώσεων φόρου Εισοδήματος.

Οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων από την ΑΑΔΕ μειώθηκαν τον Οκτώβριο κατά 72 εκατ. ευρώ, από 699 τον Σεπτέμβριο σε 627 εκατ. ευρώ.

Αν σου άρεσε κάνε