Μήνυμα για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων από τον Λιάκο

Μήνυμα για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων από τον Λιάκο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 21:26 Δημιουργία 13/12/18, 21:24

Η κυβέρνηση έχει σχέδιο για να ξαναβγεί η Ελλάδα στο προσκήνιο, ανέφερε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Δημήτρης Λιάκος, παρεμβαίνοντας απόψε στη συζήτηση του Προϋπολογισμού.

«Τώρα το σχέδιο της δίκαιης ανάπτυξης περνάει στην επόμενη φάση του για την Ελλάδα της επόμενης δεκαετίας, που ξαναβγαίνει δυναμικά στο προσκήνιο, και με την κοινωνία αυτή τη φορά, βασικό διαμορφωτή των εξελίξεων» είπε ο κ. Λιάκος. Για την πορεία από το 2015 έως εδώ, ο υφυπουργός είπε ότι «η έξοδος από μια κρίση πολυετή και επικίνδυνη κατέστη πριν από τρία χρόνια μια ανάγκη επιτακτική και εθνική. Η κυβέρνησή πρότεινε το δικό της σχέδιο και το έφερε εις πέρας με πραγματική πατριωτική δέσμευση, παρά τους αρνητικούς συσχετισμούς δυνάμεων που επικρατούσαν στη δεδομένη συγκυρία».

«Προετοιμάζουμε τη χώρα για μια περίοδο έντονων προκλήσεων σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο και προπορευόμαστε στη διαμόρφωση προοδευτικών συμμαχιών για να αποτρέψουμε μια ωμή αντικοινωνική ατζέντα που συνεχώς κερδίζει έδαφος. Ο προοδευτικός χώρος πρέπει να δώσει απαντήσεις τώρα για τα επίδικα του μέλλοντος», είπε ο κ. Λιάκος και σε αυτά συμπεριέλαβε την κοινωνική προστασία για τους αδύναμους, τα ίσα δικαιώματα και ευκαιρίες για τον κόσμο της εργασίας και το άνοιγμα των προσβάσεων και δυνατοτήτων προς όλες τις παραγωγικές δυνάμεις.

«Η συνέχιση στο μονοπάτι των μετασχηματισμών, των αλλαγών, των μεταρρυθμίσεων, είναι μονόδρομος. Οι αλλαγές που έχουν γίνει πρέπει να διατηρηθούν, και θα είναι το πεδίο της αναμέτρησης των διαφορετικών αντιλήψεων για την κατεύθυνση της κοινωνίας» είπε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ.

«Αφήνουμε πίσω μια περίοδο επιτροπείας, κοινωνικής υποχώρησης, θεσμικής απαξίωσης, χαμηλών προσδοκιών και περνάμε σε μια νέα κατάσταση όπου έχουμε ανακτήσει σημαντικούς βαθμούς αυτονομίας, η οικονομία μας αναπτύσσεται ξανά, κοινωνικές αδικίες διορθώνονται, και η δημοκρατική λειτουργία ξαναβρίσκει το νόημά της», είπε ο Δημήτρης Λιάκος.

«Ο προϋπολογισμός είναι το τέλος μιας πρώτης προσπάθειας, επίμονης, επίπονης και συστηματικής, για να βγάλουμε τη χώρα οριστικά από την κρίση και να διαμορφώσουμε νέους όρους υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας» συμπλήρωσε, και επικαλέστηκε «τους σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης, τη σημαντική πτώση της ανεργίας, την αύξηση των εξαγωγών, την ανάκαμψη των επενδύσεων, την αξιόπιστη δημοσιονομική εικόνα και την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους, την αύξηση των κοινωνικών παροχών που ανακουφίζουν μεγάλα τμήματα του ελληνικού πληθυσμού».

Παρακαταθήκη της κυβέρνησης, είναι ένα εκτεταμένο μεταρρυθμιστικό έργο που άλλαξε σε σημαντικό βαθμό την οικονομίας με όρους δικαιοσύνης, αποτελεσματικότητας, προσαρμοστικότητας στις διεθνείς τάσεις και αντοχής σε ενδεχόμενα μελλοντικά υφεσιακά πλήγματα, συνέχισε ο υφυπουργός, και σημείωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις ήδη αποδίδουν και θα αποτελέσουν τη βάση για το επιδιωκόμενο αναπτυξιακό άλμα της επόμενης δεκαετίας που «πρέπει και μπορούμε να πετύχουμε».

Η νέα εποχή μετά τα μνημόνια, βρίσκει τη χώρα με το δικό της αναπτυξιακό σχέδιο και τις δικές της μεταρρυθμιστικές προτεραιότητες, υπογράμμισε ο κ. Λιάκος και πρόσθεσε: «Πλέον είμαστε σε θέση να διορθώσουμε αδικίες του παρελθόντος και να πετύχουμε ενισχύσεις προς τις κοινωνικές ομάδες που το χρειάζονται. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση ενισχύει τη διαπραγματευτική δύναμη των εργαζομένων, εγγυάται εργασιακά δικαιώματα, αυξάνει το μερίδιο της αμειβόμενης εργασίας με την παραγωγικότητα. Επίσης ενισχύονται τομείς όπως η έρευνα και η εκπαίδευση».

Αν σου άρεσε κάνε