Ο Μάριο μοίραζε τρισ., αλλά η κυβέρνηση κρατούσε... ομπρέλα

Ο Μάριο μοίραζε τρισ., αλλά η κυβέρνηση κρατούσε... ομπρέλα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 13:30 Δημιουργία 17/12/18, 11:03
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Το 2015, περιμέναμε το QE (Ποσοτική Χαλάρωση) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ως «μάννα εξ ουρανού».

Τέλος του χρόνου, τελειώνει το QE. Η μόνη ευρωπαϊκή Χώρα που δεν ωφελήθηκε, είναι η Ελλάδα.

Όταν ο Μάριο Ντράγκι μοίραζε … τρισ. ευρώ, η ελληνική κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κρατούσε... ομπρέλα

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε την ολοκλήρωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE). Πρόγραμμα, το οποίο ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2015 και ενίσχυσε με σημαντική ρευστότητα τις ευρωπαϊκές οικονομίες κατά την περίοδο της κρίσης, συμβάλλοντας δι’ αυτού του τρόπου στην ανάπτυξη της ευρωζώνης.

Σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τις αρνητικές συνέπειες του αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη, η ΕΚΤ ξόδεψε 2,6 τρισ. ευρώ, αγοράζοντας κρατικά κυρίως ομόλογα, ενώ η Ελλάδα δεν πήρε ούτε 1 ευρώ.

Δυστυχώς, ενώ η Ελλάδα είχε ανάγκη αυτού του προγράμματος περισσότερο από κάθε άλλη χώρα της ευρωζώνης, με αποκλειστική ευθύνη της Κυβέρνησης είναι η μόνη που δεν κατόρθωσε να το αξιοποιήσει.

Παρά το γεγονός ότι η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση αποτελούσε δέσμευση και προτεραιότητα της Κυβέρνησης τα προηγούμενα χρόνια, όπως άλλωστε και πολλές άλλες, απέτυχε να την κάνει πράξη. Όπως απέτυχε να δημιουργήσει τις συνθήκες για την ασφαλή, συστηματική και με χαμηλό κόστος δανεισμού χρηματοδότηση της χώρας από τις αγορές.

Η ελληνική οικονομία εκ των πραγμάτων θα χάσει και επιπλέον πόρους, καθώς η ΕΚΤ θα συνεχίσει να παρεμβαίνει στις αγορές, επανεπενδύοντας σε τίτλους χρέους έσοδα που αποκομίζει από τα ωριμάζοντα ομόλογα που έχει ήδη αγοράσει.

Η δράση της ΕΚΤ στην δευτερογενή αγορά χρέους αυξάνει την ζήτηση και συνεπώς συμπιέζει προς τα κάτω το κόστος δανεισμού, κάτι που θα ωφελούσε ιδιαίτερα τα σχέδια της Ελλάδας για πλήρη επάνοδο στις αγορές.

Το ερώτημα είναι πόσα θα μπορούσε να αντλήσει η Ελλάδα από το Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης;

Σύμφωνα με μέτριους υπολογισμούς το ποσό αυτό θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 8 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση Τσίπρα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, όπως διακήρυτταν είχαν επενδύσει πολλά στο QE και μάλιστα έλεγαν ότι θα διευκολύνει την προσπάθεια της Ελλάδος στις αγορές.

Το δραματικό πρώτο εξάμηνο του 2015 με τα παιχνίδια Τσίπρα και Βαρουφάκη ήταν η βασική αιτία που η Ελλάδα απεκόπη από το πρόγραμμα. Σήμερα οι κυβερνητικοί βουλευτές υποστηρίζουν ότι δεν χάθηκε και τίποτα σημαντικό. Εκ των υστέρων λένε πως δεν θα παίρναμε ποτέ πάνω από 150 εκατ. ευρώ!

Αν σου άρεσε κάνε